Antwerpse start-up hoopt met “moleculaire bierprinter” horeca te veroveren

De Antwerpse start-up Bar.on heeft een prototype van een “bierprinter” ontwikkeld. Het gaat om een apparaat dat verschillende smaken onmiddellijk vermengt met kraantjeswater om bier te maken.

Het concept: De zogeheten One Tap-machine claimt gepersonaliseerde bieren te maken op basis van alcoholpercentage, bitterheid, fruitigheid, zoetheid en specerijen.

  • Het gebruikt moleculaire smaakstoffen om verschillende biersmaken te creëren.
  • Het procédé vermijdt zo de traditionele fermentatieprocessen, wat de ecologische voetafdruk vermindert.
  • Het apparaat gebruikt alleen lokaal kraanwater en minimaliseert afval en verpakkingen.

Wat meer is: De bedenkers, CEO Dirk Standaert en productdirecteur Valentijn Destoop, zeggen dat ook alcoholvrij bier – een sterk groeiende markt – tot de mogelijkheden behoort.

Maar nog geen echt product:

  • Het prototype werd gemaakt in samenwerking met professor Kevin Verstrepen, van het microbiologiecentrum VIB (KU Leuven).
  • In principe is het apparaat geschikt voor zowel consumptie thuis als op café. De bedenkers gaan nu op zoek naar drankmerken die de innovatie op grote schaal willen lanceren.
  • Bar.on werkt momenteel ook aan de ontwikkeling van een “One Tap Pro”-versie voor bars en pubs.

De centen: Het bedrijf haalde vorig jaar 1,8 miljoen euro zaaikapitaal op bij durfkapitalisten en een private investeerder en hoopt met een nieuwe financieringsronde de volgende stap te kunnen zetten richting productie.

Meer