Antwerpen versoepelt een beetje: fitnesscentra weer open, maar avondklok blijft

Op een persconferentie in het provinciehuis heeft gouverneur Cathy Berx aangekondigd dat de fitnesscentra in de provincie, onder strikte voorwaarden, mogen heropenen. Ook over de mondmaskers kwam er nuance. De avondklok lijkt tot nader order gehandhaafd te blijven.

Eerst had Berx het uitgebreid over de mondmaskerplicht bij intensief sporten en zware arbeid. Die regelgeving wordt ietwat aangepast. ‘U moet geen mond- en neusmasker dragen als u intensief sport of aan zware arbeid doet en het risico op overdracht zo goed als onbestaande is’, klonk het bij Berx.

Mondmasker voor sporters

Daarbij benadrukte ze nogmaals de noodzaak van een goed mond- en neusmasker. ‘Het is nutteloos om een mondmasker te dragen en de neus niet te bedekken.’ Er werden intussen 502 boetes uitgereikt voor het niet naleven van de gezondheidsmaatregelen, waaronder de mondmaskerplicht en het niet naleven van de avondklok.

‘Het is de langste week van mijn leven geweest’, was Berx de persconferentie gestart. Niet in het minst omdat er een storm van vragen kwam, vooral over sport. De fitnesscentra, die moesten sluiten, bijvoorbeeld, waren furieus. Zij mogen nu wel opnieuw openen.

Fitnessen

‘Sporten in fitnesscentra is toegestaan conform de zeer strikte interpretatie van het protocol-voor-fitnesscentra van 29 juli 2020 met dien verstande dat elke club toonbaar en zichtbaar de correcte informatie met betrekking tot de oppervlakte van de zaak afficheert’, klinkt het bij Berx. ‘Het moet op elk moment duidelijk zijn hoeveel mensen er in het fitnesscentrum aanwezig zijn.’

Berx onderstreepte ook dat de fitnesscentra zelf de protocollen hadden aangescherpt en dat die noodzakelijke verstrenging de voowaarde is voor heropening. Wie zich niet aan de regels houdt, zal 14 dagen moeten sluiten.

Avondklok

De avondklok, die de Antwerpenaren tussen half twaalf en zes binnenhoudt, blijft momenteel in werking. Berx benadrukte dat dat ‘echt nodig is’. Hoewel het aantal gevallen van Covid-19 in het centrum van de stad begint af te vlakken, schuift de epidemie nu naar het oosten. We zijn nog even af van een daling.

Het is nog niet duidelijk of de matchen van Antwerpen en Mechelen dit weekend, mogen doorgaan. Die verantwoordelijk schoof Berx door naar Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20