1250 Oekraïense vluchtelingen in ons land kunnen terecht in de eerste nooddorpen. In Antwerpen wordt de Middenvijver op Linkeroever en in Mechelen de terreinen bij de Nekkerhal omgebouwd tot dorpen voor vluchtelingen. Op termijn kan de capaciteit worden opgetrokken tot 1.650 plaatsen.
In totaal zijn zo’n vier miljoen Oekraïners op de vlucht voor de oorlog in hun eigen land. De meesten reizen naar Polen, enkele tienduizenden reisden al door richting ons land. In eerste instantie zocht staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) voor opvangplaatsen bij mensen thuis, met het initiatief #plekvrij. Vrijwel meteen werd ook beslist om nooddorpen te bouwen, in Vlaanderen althans. De eerste twee worden binnenkort in gebruik genomen.
Antwerpen
In Antwerpen komt het nooddorp te staan op Linkeroever, meer bepaald op het terrein van de Middenvijver. Over een week beginnen de werken aan het nooddorp, half april zou het klaar zijn om vluchtelingen te ontvangen. De stad Antwerpen trekt zo’n zes miljoen euro uit voor het project. Op het domein zullen prefab-woonunits worden gebouwd, die als volwaardige appartementen zullen fungeren van zo’n 55 vierkante meter. De woonunits zullen beschikken uit alle nutsvoorzieningen en sanitair.
Ook komt er een dokterspraktijk met psycholoog. Op termijn wordt ook bekeken of er onderwijs kan worden aangeboden. Dat liet burgemeester Bart De Wever (N-VA) weten op de persconferentie vrijdagnamiddag, waar hij meteen aankaartte dat er door de Vlaamse regering nog geen locaties waren gekozen voor de nooddorpen: “We wilden de zaken niet langer hun beloop laten. Als je dit nu niet doet, riskeer te te laat te zijn.” Daarnaast wordt het nooddorp door de stad ook gezien als een manier om huisjesmelkers schaakmat te zetten.
Mechelen
Ook in Mechelen wordt een nooddorp gebouwd voor Oekraïners. “We hebben een plan ingediend bij de Vlaamse regering voor de realisatie van een 200-tal woonunits voor zo’n 650 vluchtelingen. Die zouden we op enkele weken tijd kunnen opbouwen op de overloopparking van de Nekkerhal”, zei waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld) aan VRT NWS. Eerder werden in de stad ook al hotels ingezet om vluchtelingen te huisvesten, en werden ook al zo’n 20 wooncontainers geplaatst bij een hotel.
De noodopvang voor Oekraïners is voor de vluchtelingen uiteraard niet gratis. Op Vlaams niveau werd een referentieprijs opgesteld voor de huurprijs. Beide dorpen komen ook vlak bij het openbaar vervoer te staan, niet ver van de stadskern of winkels.