Antivirus Norton 360 installeert cryptominer op de pc van klanten

Eén van ’s werelds populairste antivirusprogramma’s, Norton 360, komt nu met een programma om cryptomunten te mijnen. Hiermee kan je als klant wat bijverdienen aan je antivirus, dan wel in crypto. Het programma houdt een digitale portefeuille bij met Ethereummunten, waar alleen de gebruiker aan kan. Let wel: Norton zelf neemt 15 procent van alle gemijnde munten als commissie. Dat meldt journalist Brian Krebs op zijn blog Krebsonsecurity.

“Norton Crypto”, zoals het nieuwe programma wordt gedoopt, zal cryptomunten mijnen als de computer inactief is. Ook wordt rekening gehouden met de hard- en software van de pc’s: enkel computers met een grafische kaart van NVIDIA, met minstens 6 Gigabyte aan geheugen, worden gebruikt.

Weinig aandacht

Hoewel Norton al in juli startte met het mijnen van crypto via de computers van klanten, kreeg het initiatief aanvankelijk weinig persaandacht. Dit veranderde toen Cory Doctorow, gerenommeerd schrijver en journalist, begin deze maand tweette over het gebeuren:

De belangrijkste vraag is echter: “Wat als je hier geen deel van wil uitmaken?”
NortonLifeLock, het moederbedrijf van Norton, geeft aan dat iedere klant kan in- of uitschrijven op NortonCrypto wanneer die maar wil: het programma is niet geactiveerd zonder uitdrukkelijke toestemming van de klant. Het uitschrijven lijkt echter toch wat ingewikkelder voor de doorsnee computergebruiker. Zo moet je namelijk eerst de optie ’tamper protection’, of ‘beveiliging tegen geknoei’, vinden en uitschakelen, om vervolgens ‘NCrypt.exe.’ te zoeken en verwijderen.

Kwaad bloed

De nieuwe crypto-functie zette al heel wat kwaad bloed bij verschillende klanten, zeker bij diegenen die sowieso al sceptisch staan tegenover cryptomunten. Toch zijn er een resem aan bemerkingen die gesteld kunnen worden, ook door voorstanders van crypto. Zo lijkt de opbrengst voor de klant zelf gering, zeker als Norton zelf nog 15 procent afhoudt. Ook komt er meer sleet op een computer, doordat die op de achtergrond blijft draaien en werken. Daarnaast zal ook de energiekost kunnen stijgen, aangezien de computer geen rustmomentje kent.

Brian Krebs hekelt op zijn blog vooral de werkwijze van Norton. Veel gebruikers, vaak ook ouderen, hebben geen idee wat crypto is, en hebben er het flauwste benul van wat hun antivirussoftware allemaal doet. Het laatste waar zij wel aan denken is het openen van een digitale wallet om in crypto te gaan handelen. Radioshack, een Amerikaanse retailer van elektronica, vatte het op zijn website als volgt samen: “Te veel cryptobedrijven focussen te veel op speculatie, en te weinig op het comfort van ‘old-school’ gebruikers, die er vaak te weinig van snappen of het niet vertrouwen.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.