André Rieu op rand van faillissement door corona

De Nederlandse violist André Rieu zoekt extra financiering voor zijn bedrijf André Rieu Productions. Dat schrijft de krant Het Financieele Dagblad op basis van het jaarverslag van het bedrijf.

In het verslag is een zogenaamde continuïteitsparagraaf opgenomen, een verplichting in Nederland als het echt slecht gaat met een bedrijf. In die paragraaf zegt Rieu dat hij twijfelt aan het voortbestaan van het bedrijf en zegt hij dat ‘we mogelijkheden onderzoeken om onze liquiditeitspositie te versterken om ook in de tweede helft van 2021 nog aan al onze verplichtingen te kunnen blijven voldoen.’ In minder omfloerste bewoordingen is dat: als we geen extra geld vinden, moeten we het faillissement aanvragen.

Het nieuws is opmerkelijk, want in 2019 boekte Rieu’s bedrijf nog een omzet van 59 miljoen euro en een recordwinst van 12,2 miljoen euro. Door forse investeringen zat er iets minder geld in kas, maar hij hield toch nog 27 miljoen euro over op het einde van het jaar.

Afgelaste optredens

Maar ook dat geld blijkt er nu allemaal door te zijn. De coronacrisis hakt hard in op de cultuursector met hopen afgelaste optredens en teruglopende inkomsten. Dat is niet anders voor Rieu.

Zijn jaarlijkse concerten op het Nederlandse Vrijthof en zijn kerstshows, die traditioneel veel geld in het laatje brengen, zijn afgeschaft dit jaar. Volgend jaar mag hij twintig keer optreden in het Vrijthof in plaats van twaalf keer, maar alleen als het coronavirus onder controle is.

Geen ontslagen

Rieu houdt er in het jaarverslag rekening mee dat de onzekerheid nog wel even blijft aanslepen. ‘Er is onzekerheid over het moment in de tijd waarop wij onze corebusiness weer kunnen oppakken op een manier die winstgevend is. Als gevolg daarvan is er ook materiële onzekerheid over de financiële mogelijkheden, ons bedrijf in de toekomst te blijven continueren’, klinkt het.

Hij probeert ontslagen te vermijden, maar zal de lonen niet aanpassen aan de inflatie en mogelijks zal niet iedereen voltijds aan de slag kunnen blijven. Rieu maakt ook gebruik van de coronaregeling van de Nederlandse overheid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20