Analisten verwachten dat de ECB een verstrakking van het geldbeleid zal aankondigen in december

Verschillende analisten verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) in december een verstrakking van het monetaire beleid zal aankondigen. “De toezichthouder zal in het eerste kwartaal van 2022 waarschijnlijk het PEPP-programma afbouwen”, klinkt het.

Waarom is dit belangrijk?

Bij het begin van de coronacrisis heeft de ECB het PEPP-programma (pandemic emergency purchase programme) gelanceerd. De toezichthouder heeft daarvoor 1.850 miljard euro vrijgemaakt. Dat steunprogramma kwam bovenop het reeds bestaande opkoopprogramma APP (asset purchase programme). Via dat programma wordt er maandelijks 20 miljard euro in de Europese economie gepompt. Analisten verwachten dat de ECB in december het PEPP-programma zal terugschroeven. Dat kan eventueel een opwaartse impact hebben op de langetermijnrente.

De centrale banken komen de komende maanden voor een belangrijke beslissing te staan. Zo wordt er verwacht dat de Federal Reserve nog voor het einde van het jaar het monetaire beleid zal verstrakken. Sommige analisten denken dat Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, deze maand al signalen zal geven dat een verstrakking nadert. De topman zei vorige week dat de Amerikaanse economie op een punt is gekomen waarop zij niet meer zoveel beleidssteun nodig heeft als tijdens de pandemie. “We moeten nog wel beslissen in welk tempo we het opkoopprogramma zullen afbouwen”, klonk het.

Volgens analisten zal ook de ECB nog dit jaar een verstrakking van het beleid aankondigen. “Ik verwacht dat we zo’n aankondiging mogen verwachten in december”, zei Gilles Moëc, hoofdeconoom bij AXA Investment Manager, in een reactie aan CNBC. De eerstvolgende vergadering van de Europese toezichthouder is gepland voor 9 september, maar analisten denken dus dat de toezichthouder pas in het eerste kwartaal van 2022 effectief zal sleutelen aan het beleid.

“Evolutie pandemie afwachten”

Chiara Zangarelli, econoom bij de financiële holding Nomura, denkt dat de ECB nog even de kat uit de boom wil kijken alvorens vergaande maatregelen te nemen. “De toezichthouder wil waarschijnlijk afwachten hoe de pandemie de komende maanden verder evolueert”, aldus Zangarelli. “Al zal het zelfs voor de voorstanders van een soepel geldbeleid (ook wel duiven genoemd) moeilijk zijn om een verstrakking nog veel langer uit te stellen.”

De inflatie in de eurozone kwam in september uit op 3 procent, het hoogste punt in bijna tien jaar. Dat voert de druk op om het beleid te verstrakken, want de ECB mikt op een inflatie van 2 procent op de middellange termijn. Volgens de toezichthouder is de prijsstijging weliswaar het gevolg van tijdelijke factoren.

PEPP en APP

Guillaume Menuet, econoom bij Citi, zei in een recent interview met CNBC dat hij verwacht dat de ECB het PEPP-programma in het eerste kwartaal van 2022 zal afbouwen. Moëc denkt dan weer dat het volledige programma zal stopgezet worden in maart. “Dan rijst natuurlijk de vraag: wat doen we met het APP-programma”, aldus de hoofdeconoom.

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch Ratings liet woensdag in een rapport weten dat het ook verwacht dat de ECB in het eerste kwartaal van 2022 het PEPP-programma zal afbouwen, nadat die eerder het programma had verhoogd van 750 tot 1.850 miljard euro. “We verwachten wel dat het APP-programma zal opgevoerd worden met zo’n 40 miljard euro. Dat opkoopprogramma zal dan waarschijnlijk doorlopen tot ten minste 2024, dat wil zeggen tot ‘kort voordat’ de ECB besluit de rente te verhogen”, staat er in het rapport te lezen. (mah)

Lees ook:

Meer