Amsterdam verandert tijdens de nacht in een wetteloze jungle. De politie staat machteloos tegenover de criminaliteit en het geweld die tijdens de nachtelijke uren delen van de stad domineren. Dat heeft Arre Zuurmond, ombudsman van Amsterdam, in een gesprek met de Nederlandse krant Trouw benadrukt.
“Het centrum van Amsterdam wordt tijdens de nacht herschapen in een stedelijke jungle,” zegt Arre Zuurmond, die daarbij gewag gemaakt van illegale races met auto’s en motorfietsen, een intensieve drugsverkoop en een algemene chaos. “Criminaliteit krijgt er alle ruimte, want elke autoriteit ontbreekt en de politie kan de situatie niet meer aan.”
Wetteloosheid
De ombudsman verwijst daarbij naar de opnames van drie camera’s die bij het drukke Leidseplein, dat door clubs en cafés wordt omzoomd, werden opgesteld. Tijdens één nacht moesten daarbij volgens Zuurmond negenhonderd overtredingen – vooral tussen twee en vier uur in de ochtend – worden opgetekend.”
“Er heerst in diverse buurten een grimmige sfeer en men ervaart een gevoel van wetteloosheid,” benadrukt Zuurmond. “Scooters racen door de voetgangerszones. Er is een grote geluidsoverlast en er worden massaal drugs verkocht. Diefstallen vormen een zware plaag. Mensen plassen en poepen zelfs op straat.”
“Het Amsterdamse centrum wordt door geweld geplaagd, maar er komt geen reactie. Men kan zelfs tegen een combi van een mobiele politie-eenheid plassen zonder voor een reactie te moeten vrezen.”
Zuurmond wijst tevens naar de activiteiten van tweeduizend illegale taxi’s die tijdens de nacht in de stad opereren, terwijl ook de zwarte markt een grote bloei kent.
New York
“In de rosse buurt zijn de straten tijdens de nacht zo vol dat bijzonder onveilige situaties dreigen wanneer een brand zou uitbreken of een persoon het slachtoffer van een hartaanval zou worden,” betoogt Zuurmond. “De hulpdiensten zouden immers veel moeite ervaren om door de massa heen te komen.”
Om een oplossing te vinden, zal de stad zich volgens hem mogelijk moeten spiegelen aan de maatregelen die de Amerikaanse metropool New York twintig jaar geleden heeft genomen om zijn metro op te kuisen en waarbij station na station werd aangepakt. Een dergelijk beleid zou volgens Zuurmond ook in Amsterdam kunnen werken. Het Leidseplein zou daarbij het begin kunnen zijn.
18 miljoen toeristen
Amsterdam ontvangt jaarlijks ongeveer achttien miljoen toeristen. Die populatie is groter dan de totale bevolking van Nederland. Het voorbije jaar zijn wel initiatieven genomen om uitwassen aan te pakken en tegen onhandelbare bezoekers op te treden, waarbij inbreuken tegen de openbare orde met strenge boetes en straffen werden gesanctioneerd.
Dat blijkt echter weinig indruk te maken op groepen van vooral jonge mannen die naar de Nederlandse hoofdstad afzakken voor een kroegentocht of een vrijgezellenfeest, waarbij de gemakkelijke toegang tot drugs en de rosse buurt een bijkomende attractie vormen.