De stad Amsterdam heeft plannen om de door toerisme veroorzaakte overlast in de stad nog harder te gaan aanpakken. De stad krijgt jaarlijks 18 miljoen mensen op bezoek, dat zijn er meer dan de ganse Nederlandse bevolking samen. Lokale inwoners van de hoofdstad hebben stilaan hun bekomst van de overvloed aan bezoekers en de veelvuldige vrijgezellenfeesten.
In een aan het Franse persagentschap AFP gelekt document dat werd opgesteld door het nieuwe stadsbestuur staat te lezen dat ‘toerisme een deel van de internationale cultuur van Amsterdam vormt, die we blijvend moeten koesteren. Maar door de geluids- en vuilnisoverlast en de grote groepen mensen komen sommige stadsbuurten onder extreme druk.’
Wonen en werken, dan pas toerisme
Het stadsbestuur wil daarom ‘een nieuw evenwicht’ vinden en populaire activiteiten zoals fietstaxi’s, paardenkoetsen en bierfietsen sterk aan banden leggen.
Amsterdam is eerst en vooral een stad om te wonen en te werken, staat er te lezen. Toerisme komt pas op de tweede plaats. Vanaf 2019 zal de toeristenbelasting worden opgetrokken tot 7% en zal ook het aantal hotelkamers worden gereduceerd. In sommige buurten zal een totaalverbod op het verhuren van kamers via platforms als Airbnb van kracht worden, waar het elders in de stad nog op maximaal dertig dagen wordt gesteld.
Ook de plannen voor een nieuwe passagiersterminal voor cruiseschepen worden opgeborgen. Die terminal moet ergens buiten Amsterdam komen.
De Nederlandse hoofdstad probeert al geruime tijd de negatieve gevolgen van het toerisme in te dijken. Onder meer werd al een moratorium ingesteld op nieuwe hotels in het centrum van Amsterdam. Ook geldt nu een verbod op bijkomende toeristenwinkels. Dat verbod heeft onder meer betrekking op handelaars die zich willen toespitsen op fietsenverhuur, wafelverkoop en ticketdistributie.
© Photo by Antonio Molinari on Unsplash
Historische steden zijn geldmachines geworden, die lokale bewoners verjagen
Amsterdam treedt daarmee in de voetsporen van steden zoals Barcelona, Parijs, Londen, Berlijn, of Venetië die koortsachtig proberen antwoorden te vinden om hun leefbaarheid te redden. De toeristische activiteit creëert weliswaar gigantisch inkomsten voor de lokale economie, maar wetenschappers waarschuwen voor nefaste gevolgen, waarbij steden uiteindelijk geconfronteerd zullen worden met levenloze districten zonder inwoners.
Een recent rapport van European Cities Marketing (ECM) rangschikt Amsterdam als de op negen na meest populaire toeristische bestemming in Europa. Londen blijft de belangrijkste bestemming van het Europese stadstoerisme, gevolgd door Parijs en Berlijn. De top tien bestaat verder uit Rome, Barcelona, Madrid, Praag, Wenen, München en Amsterdam.