Amsterdam treedt op tegen massatoerisme: geen nieuwe hotels meer toegestaan

Amsterdam zet een radicale stap in de strijd tegen massatoerisme. De gemeenteraad heeft woensdag 17 april besloten dat er geen nieuwe hotels meer gebouwd mogen worden in de hoofdstad.

In het nieuws: De Nederlandse hoofdstad Amsterdam gaat eindelijk strenger optreden tegen nieuwe hotels en het groeiende toerisme. Daarbij heeft de stad beslist dat er geen nieuwe hotels meer gebouwd zullen worden. “We willen de stad leefbaar houden voor zowel bewoners als bezoekers”, klinkt het in een gemeentelijke verklaring. “Dit betekent: geen overtoerisme, geen nieuwe hotels en maximaal 20 miljoen toeristische overnachtingen per jaar.”

Waarom is dit belangrijk?

De stad kampt al jaren met de negatieve gevolgen van massatoerisme. Jaarlijks trekken miljoenen bezoekers naar Amsterdam en dat zorgt vaak voor overlast. Vooral in het Red Light District en de buurt van het Centraal Station.

De aangekondigde hotelstop is de laatste in een reeks maatregelen. Vorig jaar verbood de gemeenteraad al cruiseschepen. Ook de rondleidingen langs ramen van sekswerkers werden stopgezet. Ook deze keer zijn er nog enkele maatregelen toegevoegd.

Wat gebeurt er nu? Het verbod op nieuwe hotels geldt voor heel Amsterdam. Dat wil zeggen dat er vanaf nu enkel nieuwe hotels mogen bijkomen als er tegelijkertijd een ander hotel sluit. Het aantal bedden moet daarbij wel hetzelfde blijven. Daarbij zitten wel addertjes onder het gras. Zo zijn er al 26 hotels die een vergunning hebben. Die mogen wel verder gebouwd worden.

Naast het beperken van de hotels, zal de stad ook ingrijpen als het toeristenaantal boven de 20 miljoen dreigt uit te komen. Ze proberen het aantal toeristen rond dat aantal te houden. Iets wat vorig jaar met 20,6 miljoen al werd overschreden.

Om de vrede in de stad te bewaren is er wel al een campagne gericht op feestende jongeren, worden sluitingstijden van bars vervroegd, wordt de alcoholverkoop in de rosse buurt aangepakt en zal het roken van cannabis in het openbaar misschien verboden worden.