In de Verenigde Staten roept een burgerbeweging vandaag op tot een ‘koopstaking’. Consumenten worden verzocht 24 uur lang geen aankopen te doen bij grote ketens als protest tegen stijgende prijzen en ‘corporate greed’. De actie wint aan populariteit op sociale media en krijgt steun van beroemdheden.
Key takeaways
- De actie is een reactie op stijgende prijzen, corporate greed en het terugschroeven van diversiteitsinitiatieven door grote bedrijven.
- Consumenten worden opgeroepen om geen geld uit te geven aan fastfood, grote retailers zoals Walmart en Amazon, of online aankopen. Alleen lokale bedrijven en essentiële producten zijn toegestaan.
- De beweging wil bewustwording creëren en tonen dat consumenten samen een vuist kunnen maken tegen grote bedrijven.
Amerikanen worden opgeroepen om vandaag, 28 februari, geen niet-essentiële producten te kopen. De actie is een initiatief van The People’s Union USA. Deze beweging wil met de 24-uursboycot de economische macht van gewone burgers tonen. “28 februari is een symbolisch startpunt voor economisch verzet. Een dag waarop we bedrijven en politici laten zien dat wij de economie controleren”, staat op de website van de organisatie.
Deelnemers wordt specifiek gevraagd om geen geld uit te geven aan fastfood of benzine. Ook grote retailers zoals Walmart, Amazon en Best Buy worden genoemd als doelwit. Noodzakelijke aankopen zoals voedsel, medicijnen of noodbenodigdheden zijn uitgezonderd, maar moeten bij voorkeur bij kleine lokale winkels worden gedaan.
Wie zit erachter?
De beweging is opgericht door John Schwarz, die zich online presenteert als “J”. Hij kondigde The People’s Union USA op 3 februari aan via sociale media. Een dag later riep hij op tot de economische actiedag.
De groep omschrijft zichzelf als niet-politiek gebonden. Hun doel is “Amerikanen verenigen tegen de corruptie en hebzucht die ons al decennia lang laat worstelen”. Schwarz benadrukt dat de beweging niet gericht is tegen specifieke personen zoals miljardair Elon Musk of president Donald Trump, maar tegen “het systeem als geheel”.
Meer boycots op komst
The People’s Union USA heeft aangekondigd dat dit slechts het begin is. Voor maart staat een weekboycot tegen Amazon op het programma. Consumenten worden dan opgeroepen niets te kopen bij de webgigant of bij Whole Foods, dat eigendom is van Amazon.
Ook merken als Nestlé en General Mills worden genoemd als toekomstige doelwitten vanwege “wateruitbuiting, kinderarbeid en bedrijfshebzucht”. Een tweede 24-uurs black-out staat gepland voor 28 maart, en een derde voor 18 april, de vrijdag voor Pasen.
Of de actie daadwerkelijk impact zal hebben op de verkoop of winst van grote bedrijven blijft onduidelijk. GlobalData-directeur Neil Saunders verwacht dat de meeste mensen de boycot zullen negeren, “ofwel omdat ze het niet eens zijn met de doelstellingen, ofwel omdat ze het als nutteloos of irrelevant beschouwen.” Dit meldde hij aan Axios.