De Zweedse fintechster Klarna, die met rapper Snoop Dogg een bekende aandeelhouder heeft, sloot een deal met de Amerikaanse warenhuisketen Macy’s. Hoewel de waarde van de investering niet bekendgemaakt werd, is dat in ieder geval een serieuze meevaller.
Het gaat om een overeenkomst van vijf jaar waarbij de klanten van Macy’s ervoor kunnen kiezen om te betalen via Klarna. Hoewel betalen niet helemaal klopt. Het betaalbedrijf dweept met zijn ‘koop nu, betaal later’-dienst. Klanten krijgen 21 dagen de tijd om het bedrag neer te tellen. ‘Je kan producten die niet aan je verwachtingen voldoen dus retourneren zonder dat het geld ooit van je rekening gaat’, klonk het bij de lancering in België.
Klarna heeft al een gelijkaardige overeenkomst met landgenoot en confectiegigant H&M, maar daar stopt het niet. ‘We voeren gesprekken over exclusieve deals met enkele wereldwijde retailers’, vertelt Klarna-topman Sebastian Siemiatkowski aan het Britse persagentschap Reuters. ‘We zijn verheugd om een langdurige relatie aan te gaan met Klarna om zo een breder publiek te bereiken’, vult Macy’s-directeur Matt Baer aan in een persbericht.
VS derde grootste markt
De Verenigde Staten zijn een hypercompetitieve markt door de aanwezigheid van verschillende betaalbedrijven en fintechspelers, zoals PayPal, Afterpay en Affirm. Toch kon Klarna in de eerste helft van dit jaar net daar een groei van 550 procent optekenen. Wereldwijd staat Klarna online winkels in 17 landen bij om hun transacties af te handelen. Vorig jaar gold Duitsland als de grootste markt voor het bedrijf, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Klarna, dat gewaardeerd wordt op 10,65 miljard dollar, heeft net een kapitaalronde achter de rug, waarbij 650 miljoen euro opgehaald werd. Onder meer het Singaporese staatsinvesteringsfonds GIC, de Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock en HMI Capital zijn geldschieters.
Ook Calvin Broadus, dat is de echte naam van Snoop Dogg, heeft via zijn investeringsfonds Casa Verde Capital een aandeel in Klarna. Hij was al aan boord toen de fintechspeler nog ‘maar’ 2,3 miljard dollar waard was.