Een Amerikaanse recessie kan deze twee Aziatische landen ongelooflijk veel pijn doen

Een Amerikaanse recessie kan deze twee Aziatische landen ongelooflijk veel pijn doen
Singapore – Ore Huiying/Bloomberg via Getty Images

De Verenigde Staten bevinden zich technisch gezien in een recessie, maar verschillende experts benadrukken dat het nog te vroeg is om het r-woord in de mond te nemen. Dat neemt niet weg dat een economische krimp aan de overkant van de Atlantische Oceaan vergaande gevolgen kan hebben voor de rest van de wereld.

De Amerikaanse economie is gedurende de eerste twee kwartalen van dit jaar gekrompen. In theorie wordt er dan gesproken van een recessie. Om officieel van een recessie te spreken, moeten we wachten op het National Bureau of Economic Research (NBER). Die instelling bepaalt wanneer er degelijk sprake is van een economische krimp. Daarbij wordt gekeken naar verschillende factoren, waaronder de jobcijfers.

Hoe dan ook kan een Amerikaanse recessie vergaande gevolgen hebben voor de rest van de wereld. Volgens economen bevraagd door de Amerikaanse nieuwssite CNBC zullen twee Aziatische landen bijzonder zwaar getroffen worden door wat er zich afspeelt in de Verenigde Staten.

Singapore

Chua Hak Bin, econoom bij Maybank, merkt in een interview met de nieuwssite op dat Singapore (in vergelijking met andere Aziatische landen) in grote mate afhankelijk is van de VS. “Ik verwacht dan ook dat Singapore één van de eerste (Aziatische) landen zal zijn die getroffen wordt door een Amerikaanse recessie”, klinkt het. “De eilandstaat is in grote mate afhankelijk van zijn export en heeft een kleine en open economie.”

Indien de economische motor in de VS blijft sputteren, zal de import van buitenlandse goederen afnemen. De Singaporese verhouding tussen handel en het bruto binnenlands product (bbp) bedraagt 338 procent, leren cijfers van de Wereldbank. “Singapore is sterk verbonden met de rest van de wereld en een schokgolf in welk land dan ook zal zeker een rimpeleffect hebben in die natie”, merkt Irvin Seah, econoom bij DBS Group Research, op.

Thailand

Ook Thailand riskeert zwaar in de klappen te delen als de Verenigde Staten in een recessie belanden. Het Aziatische land is voor zijn economische groei sterk afhankelijk van het toerisme. De toeristische uitgaven waren in 2019, voor de pandemie, goed voor ongeveer 11 procent van het Thaise bbp. Het land verwelkomde dat jaar bijna 40 miljoen bezoekers en genereerde meer dan 60 miljard dollar aan inkomsten, blijkt uit cijfers van de Wereldbank.

Thailand is de coronacrisis nog niet volledig te boven gekomen. Zo heeft het land vorig jaar slechts 428.000 buitenlandse toeristen ontvangen. De economische groei bleef dan ook beperkt tot 1,5 procent. Volgens Chua zal dat land na Singapore in een recessie belanden.

Ook de inflatie in Thailand scheert hoge toppen. Zo is het leven aldaar in juni 7,66 procent duurder geworden. Dat is de sterkste stijging van de consumentenprijzen in veertien jaar tijd.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.