Amerikaanse politie krijgt toegang tot DNA-databank

In Florida heeft een agent toelating gekregen om een DNA-databank met de gegevens van 1 miljoen mensen te bekijken. Volgens experts stelt dat een gevaarlijk precedent.

Als u graag bezig bent met uw afkomst, dan kent u ongetwijfeld Ancestry.com of 23AndMe. Die twee Amerikaanse sites tekenen op basis van uw dna-profiel uw stamboom uit. Volledige privacy is daarbij gegarandeerd. Tot nu, want een Amerikaanse rechter gaf aan de federale politie de toestemming om de volledige database van een vergelijkbare website, GEDmatch, te gebruiken.

Privacy

GEDmatch heeft 1,3 miljoen gebruikers. De website veranderde in mei 2019 haar privacybeleid. Zo kunnen mensen zelf aangeven of ze hun profiel willen doorgeven aan de ordediensten. 185.000 van die profielen staan dat toe.

Een DNA-streng. – Pixabay.

Een DNA-database gebruiken om misdaden op te lossen, is geen nieuwe techniek. De Amerikaanse rechercheur Michael Fields wist op die manier een seriemoordenaar te vatten. Daarom heeft de agent nu toegang gevraagd tot de hele database, ook tot de profielen die daar geen expliciete toestemming voor gegeven hebben. De rechter heeft dat ook toegestaan. Dat is een precedent met mogelijk verstrekkende gevolgen.

Het Amerikaanse gerechtssysteem werkt namelijk op basis van precedenten. GEDmatch mag dan een relatief kleine databank zijn, de weg ligt nu open om ook andere databases te deblokkeren. De privacy van de gebruikers ligt zo onder vuur. Hetzelfde geldt trouwens ook voor gezichtsherkenningstechnologie.

Belgische DNA-profielen

Ook voor Belgische gebruikers van zulke diensten geldt dat. De Amerikaanse autoriteiten maken namelijk geen onderscheid tussen DNA dat in de VS is verkregen of DNA uit België. Of er ook een overeenkomst is tussen de Amerikaanse en Belgische politie om gegevens uit te wisselen, is niet duidelijk.

Naast de privacyproblemen is er echter ook een validiteitsvraag. De resultaten van 23AndMe of Ancestry.com zijn namelijk niet altijd correct. De gegevens zouden potentieel tot onterechte arrestaties kunnen leiden.

Een belangrijke nuance: GEDmatch is een publieke database: iedereen kan er dus zijn gegevens in uploaden. Ancestry.com en 23AndMe, die ettelijke miljoenen meer gebruikers hebben, zijn in privéhanden en hebben dus ook wat meer financiële slagkracht om een dergelijke beslissing aan te vechten.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.