Amerikaanse olie veert opnieuw op na rampdag

De prijs van de Amerikaanse oliestandaard West Texas Intermediate (WTI) staat opnieuw licht in het groen. Maandag ging die met -37 dollar per vat naar een absoluut dieptepunt.

Een vat WTI-olie kost nu 1,65 dollar. Dat is nog steeds de laagste prijs sinds 1947. De prijs van de internationale referentie Brent-olie staat nog stevig boven nul op 25,30 dollar per vat, maar ook die is aan een dalende beweging bezig. Dit jaar zakte het goedje al meer dan 60 procent.

De WTI maakte in 24 uur tijd een ongeziene beweging. Maandagochtend bedroeg de prijs voor een vat ruwe olie nog 15 euro. Dat was al 20 procent minder dan de recentste handelsdag, maar doorheen de dag werd de crash alleen maar groter. Uiteindelijk eindigde de prijs voor de eerste keer in de geschiedenis negatief op -37 dollar per vat, om dan opnieuw aan te trekken. Dinsdagochtend is de prijs weer positief.

Aflopend contract

De reden voor de plotse crash was een futurecontract dat afliep. Wie zijn futures, een schatting van de toekomstige prijs, niet verkocht kreeg voor maandagavond, moest dinsdag de fysieke vaten olie afnemen. Niemand is daar echt happig op, want door de coronacrisis is de vraag naar olie zo gedaald dat die vaten nooit verkocht raken. Komt daar nog bij dat alle opslagplaatsen al volzet zijn. Handelaars betaalden dus liever 37 dollar aan kopers dan dat ze met de vaten opgescheept zaten.

De reden waarom de Brent-prijs het beter doet, is de manier waarop de olie gewonnen wordt. Brent wordt op zee gewonnen, waardoor ze makkelijker in tankers kan gestockeerd worden. WTI wordt op land gewonnen, wat de opslagmogelijkheden enorm beperkt.

Productiebeperking

Vrijdag gaat de productiebeperking die de olieproducerende landen overeenkwamen van start, maar experts verwachten nog meer prijsschommelingen. ‘De komende vier tot zes weken zullen nog steeds gekenmerkt worden door opslagmoeilijkheden. Dat zal blijven leiden tot gekke prijzen, waaronder extreem hoge en negatieve prijzen’, schrijft de zakenbank Citi in een nota.

De beurzen reageerden maandag slecht op de oliezorgen. De Amerikaanse sterindex Dow Jones verloor 2,4 procent, de bredere S&P500 1,8 procent en de technologiebeurs Nasdaq strandde op -1 procent.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.