Amerikaanse olie- en gassector boekt monsterwinsten, ondanks Bidens “vijandige” beleid

Samengevat. De winsten van de grootste Amerikaanse olie- en gasproducenten zijn bijna verdrievoudigd onder president Joe Biden, ondanks klachten over zijn “vijandige” beleid. De top-10 beursgenoteerde bedrijven rapporteren gezamenlijk een nettowinst van $313 miljard in de eerste drie jaar van Bidens ambtstermijn, een stijging ten opzichte van $112 miljard onder Donald Trump. Deze groei gaat hand in hand met recordbrekende Amerikaanse productiecijfers en een leidende positie als grootste exporteur van vloeibaar aardgas wereldwijd.

Waarom is dit belangrijk?

Deze financiële bloei onder Biden onderstreept hoe beperkt de invloed van het Witte Huis daadwerkelijk is op de fortuinen van de olie- en gassector. Het benadrukt de rol van externe factoren zoals de Russische invasie van Oekraïne en een sterke heropleving van de wereldwijde energievraag na de Covid-19 pandemie, die de olie- en gasprijzen omhoog stuwden. Dit contrasteert sterk met de beweringen dat Bidens beleid de industrie zou verstikken.

Een ongekend niveau

In het nieuws. In november bereikte de olieproductie in de VS een ongekend niveau van 13,3 miljoen vaten per dag en werd het land de grootste exporteur van vloeibaar aardgas ter wereld, waarbij het Qatar voorbijstreefde.

  • De gezamenlijke marktkapitalisatie van de top-10 bedrijven sprong met 132% omhoog naar meer dan $1.100 miljard onder Biden, vergeleken met een daling van 12% in Trumps eerste drie jaar.
  • De winstexplosie werd mede aangedreven door de Russische in
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer