De VS en Canada zijn de luis in de pels van OPEC

Samengevat. In 2023 hebben de Verenigde Staten en Canada samen meer olie en gas geproduceerd dan welke andere regio in de wereld, inclusief het Midden-Oosten. Dit succes is te danken aan een combinatie van gunstige omstandigheden. Denk aan productiequota door de OPEC en haar bondgenoten, de ontwikkeling van onconventionele olie- en gaswinning. Ook de gedeeltelijke uitsluiting van Rusland van de Europese gasmarkt helpt.

Waarom is dit belangrijk?

De recordproductie van de VS en Canada heeft grote gevolgen voor de wereldeconomie en energiemarkten. Ze onderstreept de verschuiving in de wereldwijde energievoorziening, beïnvloedt de geopolitieke verhoudingen en toont de beperkte invloed van OPEC's productiebeperkingen. Dit scenario versterkt de positie van Noord-Amerika als een dominante speler in de energiemarkt, terwijl het ook vragen oproept over duurzaamheid en klimaatverandering.

Grootste productie ooit

In het nieuws. De VS en Canada hebben hun productie van olie en gas in 2023 opgevoerd tot het hoogste niveau ooit. Waardoor ze meer produceerden dan welke andere regio wereldwijd dan ook.

  • Ondanks de matige groei van de wereldeconomie is de vraag naar koolwaterstoffen gestegen. Verwacht wordt dat deze in 2024 nog hoger zal zijn.
    • Koolwaterstoffen zijn de basis van veel brandstoffen zoals benzine, diesel, kerosine en aardgas. Ze worden ook gebruikt in veel
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Corneel Vanfleteren & Wouter Verschelden
Meer