Amerikaanse minister Marco Rubio bespreekt NAVO-prioriteiten en Oekraïne tijdens bezoek in Brussel

Amerikaanse minister Marco Rubio bespreekt NAVO-prioriteiten en Oekraïne tijdens bezoek in Brussel
Chip Somodevilla/Getty Images

Key takeaways

  • Marco Rubio had een ontmoeting met de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO om de belangrijkste prioriteiten te bespreken.
  • Verhoogde defensie-investeringen tussen geallieerde naties worden aangemoedigd, evenals het veiligstellen van vrede in Oekraïne.
  • Het beleid van de regering-Trump heeft ongekende uitdagingen voor de NAVO gecreëerd, waarbij de collectieve verdediging in twijfel wordt getrokken en het Amerikaanse beleid inzake Oekraïne verschuift.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio reisde van 2 tot 4 april naar Brussel om deel te nemen aan besprekingen over het bereiken van vrede in Oekraïne en het schetsen van de belangrijkste prioriteiten van de NAVO. Op zijn agenda stonden op de eerste dag ontmoetingen met de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO.

Het bezoek vond plaats te midden van verhoogde bezorgdheid onder Euro-Atlantische bondgenoten over de neiging van president Trump om de banden met de Russische president Vladimir Poetin aan te halen. Deze bezorgdheid wordt versterkt door recente kleinerende opmerkingen aan het adres van NAVO-leden Canada en Denemarken, die samenvielen met de invoering van nieuwe Amerikaanse tarieven tegen verschillende landen.

NAVO Veiligheidsprioriteiten

Woordvoerder Tammy Bruce van het Ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte Rubio’s deelname aan de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO om de veiligheidsprioriteiten voor de alliantie te bespreken. Deze prioriteiten omvatten het aanmoedigen van meer defensie-investeringen onder de geallieerde naties en het veiligstellen van een duurzame vrede in Oekraïne.

Rubio’s reis valt samen met een periode van ongekende uitdagingen voor de NAVO, aangezien president Trump in het openbaar het principe van collectieve verdediging in twijfel heeft getrokken en gedreigd heeft om Groenland van Denemarken, een mede-NAVO-lid, in te lijven. Bovendien heeft de regering-Trump het Amerikaanse beleid ten aanzien van Oekraïne aanzienlijk gewijzigd, door een snel vredesakkoord te beloven en tegelijkertijd druk uit te oefenen op Kiev door de militaire hulp tijdelijk op te schorten. Er is beperkte druk uitgeoefend op Moskou, afgezien van het dreigen met invoerrechten op Russische olie.

Voortzetting van eerdere militaire zendingen

President Trump heeft met name geen nieuwe militaire hulppakketten voor Oekraïne goedgekeurd, maar alleen toestemming gegeven voor de voortzetting van eerder goedgekeurde zendingen van materieel die onder zijn voorganger, voormalig president Joe Biden, in gang zijn gezet. De regering heeft ook benadrukt dat Europese landen de verantwoordelijkheid voor hun eigen veiligheid en die van Oekraïne op zich moeten nemen, en heeft er bij hen op aangedrongen om de defensie-uitgaven te verhogen tot 5 procent van het bbp.

Tijdens zijn bezoek was Rubio ook van plan om de gezamenlijke dreiging van China voor zowel de Euro-Atlantische als de Indo-Pacifische alliantie te bespreken tijdens een NAVO-sessie met vertegenwoordigers van Indo-Pacifische partnerlanden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00