Amerikaanse miljardairs zijn de discrete financiers van Europese desinformatiecampagnes

Al verscheidene jaren financiert een kleine groep Amerikaanse miljardairs een brede desinformatie-campagne door rechtse bewegingen in de Europese Unie. Dat zegt Damien Leloup, columnist van de Franse krant Le Monde. Dezelfde figuren zijn volgens Leloup ook in de Verenigde Staten gelinkt aan de rechtse vleugel van de republikeinse partij. De betrokkenen zouden onder meer proberen het populisme en het nationalisme in de lidstaten van de Europese Unie aan te wakkeren. Ook de brexit zou voor deze rechtse figuren een geliefkoosd werkterrein vormen.

Volgens Damien Leloup blijkt vooral Robert Mercer, een van de topmannen van het investeringsfonds Renaissance Technologies, een spilfiguur. Mercer is onder meer de financier van de ultrarechtse Amerikaanse nieuwssite Breitbart News.

Volgens Steve Bannon, voormalig adviseur van Donald Trump en gewezen hoofdredacteur van Breitbart, lag vooral de familie Mercer aan de basis van het politieke succes van de huidige Amerikaanse president. Maar Leloup wijst erop dat de politieke inspanningen van Robert Mercer zich niet tot de Verenigde Staten beperken.

The Rebel

“Mercer was ook financier van Gatestone, een neoconservatieve denktank die vooral op Europa is georiënteerd en die in verscheidene talen allerhande artikels publiceert,” zegt Leloup. “Bovendien staat Mercer ook achter het Canadese nieuwsplatform The Rebel, dat zich vooral in de Europese actualiteit interesseert.”

“Onder meer online aanvallen tegen de Franse president Emmanuel Macron zijn aan figuren rond The Rebel gelinkt. Medewerkers van The Rebel zouden ook sensationele video’s over de protestacties van de Gilets Jaunes in Frankrijk hebben opgenomen en verspreid. Rebel Media heeft daarnaast video’s gemaakt over nationalistische oprispingen in Polen en Kroatië.”

“The Rebel volgt een lijn die sterk gelijkt ook de strategieën van Breitbart News,” zegt Leloup nog. “De nieuwssite lanceert vooral aanvallen op de immigratie en de islamitisering en linkse bewegingen in de Verenigde Staten, Canada en Europa. Volgens de site staat Europa, vooral door de immigratie, op instorten. Tevens voerde The Rebel campagne voor de brexit.”

“Daarnaast krijgt Rebel Media ook financiële steun van de Amerikaanse miljardair Robert Shillman, topman van het bedrijf Cognex,” betoogt Leloup. “Shillman heeft onder meer de salarissen van de journalisten van Rebel Media betaald. Ook vele projecten tegen de islam genieten de financiële steun van Shillman. Onder meer het conservatieve Horowitz Center kon op zijn steun rekenen.”

Leloup schetst daarbij ook een link met de Nederlandse rechtse politicus Geert Wilders. De auteur maakt daarbij gewag van het instituut Gatestone, een financier van de controversiële Nederlandse video Gangster Islam. Leloup maakt tevens gewag van banden met platformen zoals The Old Continent en Geenstijl.

Ukip

“Vooral in angelsaksische landen is Rebel Media echter bijzonder actief,” wet Leloup. “Vele Britse extreem-rechtste militanten kregen een beurs di door Robert Shillman is gefinancierd. Deze Britse groep werd geleid door Tommy Robinson, oprichter van de English Defense League en een sympathisant van de eurokritische politieke partij Ukip.”

“Robinson en zijn volgelingen ageren vooral tegen immigratie en steunen de brexit. In mei vorig jaar werd Robinson gearresteerd. Hij is wegens de promotie van islamofobie tot een gevangenisstraf van dertien maanden veroordeeld. Media die financiële steun van Shillman ontvingen, namen vervolgens de verdediging van Robinson op zich. De proceskosten van Robinson zouden zijn betaald door Charles en David Koch, twee ultraconservatieve Amerikaanse ondernemers.”

In Ierland zou ook Caolan Robertson, een gewezen medewerker van Rebel Media, door Shillman worden gesteund. Robertson is vooral berucht voor zijn brutale aanvallen tegenover onder meer voorstanders van het recht op abortus.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20