Amerikaanse kaskrakers stuwen Europese filmbezoeken omhoog

Het aantal filmbezoeken in de Europese Unie heeft in 2019 de kaap van 1 miljard overschreden, blijkt uit voorlopige cijfers van het Europees Audiovisueel Observatorium. Dat is het beste resultaat sinds 2004.

Ten opzichte van 2018 gaat het om een stijging van 5,5 procent. Deze stijging van 52,6 miljoen bezoeken komt er na twee dalingen op rij. De groei wordt gedragen door de meeste EU-landen: negentien tekenden een toename op, terwijl het aantal bezoeken in slechts vijf landen terugliep en in één land stabiel bleef. Voor de overige drie landen zijn nog geen data beschikbaar.

Vooral Duitsland (+12,6 procent), Italië (+14,2 procent) en Frankrijk (+6,0 procent) tekenden forse groeicijfers op. In België gingen vorig jaar zowat 19,5 miljoen filmtickets over de toonbank, een toename van 700.000 of 3,8 procent.

Verenigd Koninkrijk achteruit

Van de vijf grootste markten binnen de EU kende enkel het Verenigd Koninkrijk een terugval van het aantal bioscoopbezoeken (-2,2 procent) na het recordjaar 2018. Met een totale ticketverkoop van 176,1 miljoen gaat het wel nog steeds om het op één na beste jaar sinds 1970.

Volgens het observatorium is het nog te vroeg om analyses te maken rond het aantal bezoeken per land van herkomst van een film. ‘Maar de eerste gegevens suggereren dat de groei vooral gedreven werd door een toename van bezoeken van Amerikaanse films’, luidt het. Het gaat dan om kaskrakers als ‘The Lion King’, ‘Avengers: Endgame’, ‘Frozen 2’ en ‘Joker’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20