Amerikaanse kartelwaakhond wil Facebook opsplitsen

De Amerikaanse concurrentiewaakhond Federal Trade Commission (FTC) heeft Facebook aangeklaagd wegens misbruik van zijn machtspositie. Eerder dit jaar werd Google ook al beticht van machtsmisbruik.

De manier waarop techgiganten als Facebook en Google omgaan met de concurrenten is een doorn in het oog van de Amerikaanse overheid. Nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie en elf Amerikaanse staten in oktober Google hebben aangeklaagd voor misbruik van zijn dominante marktpositie komt ook Facebook onder vuur te liggen.

Potentiële concurrenten opkopen

De FTC heeft samen met 46 Amerikaanse staten Facebook aangeklaagd wegens misbruik van zijn machtspositie. Ze hekelen in het bijzonder de manier waarop Facebook potentiële concurrenten de mond snoert door ze op te kopen. Denk bijvoorbeeld aan Instagram en WhatsApp. Het socialemediabedrijf heeft die twee bedrijven opgekocht voor respectievelijk 1 miljard euro (2012) en 19 miljard euro (2014). De FTC vraagt samen met de 46 staten om onder meer die twee bedrijven af te stoten.

‘Voor bijna een decennium, heeft Facebook zijn machtspositie en monopoliemacht gebruikt om kleinere rivalen te verpletteren, de concurrentie uit te schakelen en dat alles ten koste van de gebruikers’, aldus Letitia James, een advocate die de 46 staten vertegenwoordigt. Volgens de advocate neemt Facebook concurrenten over nog voor ze een bedreiging kunnen vormen voor het bedrijf.

Miljardeninvesteringen

Jennifer Newstead, hoofd van de juridische dienst bij Facebook, reageert dat er geen antitrustwetten bestaan om ‘succesvolle bedrijven’ te straffen. ‘WhatsApp en Instagram zijn uitgegroeid tot twee succesvolle apps nadat Facebook er miljarden heeft in geïnvesteerd’, laat ze aan Reuters weten.

Voorts is Newstead ervan overtuigd dat de gebruikers de vruchten plukken van die overnames. ‘Dankzij Facebook kunnen ze vandaag gratis gebruikmaken van WhatsApp en Instagram’, klinkt het.

Facebook wijst erop dat de FTC eerder geen graten zag in de overnames.

Als de 46 staten en de FTC hun gelijk halen, zou een rechter de opsplitsing van Facebook kunnen eisen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20