Amerikaanse Democraten keuren infrastructuurplan van één biljoen dollar goed

In het Huis van Afgevaardigden werd afgelopen nacht het pakket aan investeringen in de Amerikaanse infrastructuur goedgekeurd. Al in augustus keurde de Senaat de plannen goed, en nu dus ook het Huis van Afgevaardigden. De goedkeuring is bijzonder goed nieuws voor president Joe Biden, aangezien de stemming over een ander reusachtig investeringsplan eerder die dag werd uitgesteld.

Het pakket van in totaal één biljoen (12 nullen) dollar is bedoeld voor investeringen in wegen, spoorwegen, bruggen en betere internet- en telefoonverbindingen. Biden zelf belooft dat de investeringen zullen leiden tot nieuwe jobs en een betere concurrentiepositie van de VS. De stemming werd doorgeduwd door de Democraten, waarna het plan met 228 stemmen voor en 206 tegen werd goedgekeurd. Ook 13 Republikeinen stemden voor het pakket.

Sociaal vangnet

Toch kunnen de Democraten maar beter niet te vlug victorie kraaien. De investeringen in het sociale zekerheidsnet en het klimaatplan liggen veel gevoeliger. Die investeringen zijn, met 1,75 biljoen dollar, de grootste investeringen in het sociaal vangnet sinds de jaren 60. Net daarom ligt het plan gevoelig bij zowel de Republikeinse oppositie, als in eigen rangen.

De leiders van de Democratische partij hoopten het plan ook gisteren te laten stemmen door het Huis van Afgevaardigden, maar moesten die stemming uiteindelijk uitstellen. Er werd gevraagd om een neutrale berekening van het beoogde pakket, iets wat tot enkele weken in beslag kan nemen. Na enkele uren te hebben vergaderd kwam men tot een overeenkomst: er zou op 20 november worden gestemd over het investeringsplan, maar enkel en alleen als het onpartijdige Congressional Budget Office de kosten ook redelijk inschatte.

Midterms

De Democraten hopen op een snelle afhandeling van de lopende investeringsdossiers. Dit heeft alles te maken met de recente gouverneursverkiezingen in enkele staten, waar de Democratische partij toch enkele klappen kreeg. Bij de komende midterm-verkiezingen in de VS mogen de burgers stemmen over het Huis van Afgevaardigden, en 34 van de 100 Senaatszetels.

Het heeft er alle schijn van dat de Democraten bij die tussentijdse verkiezingen een aantal zetels in beide huizen, en zelfs de meerderheid, kunnen verliezen, waarna het veel moeilijker wordt voor Biden om wetten door te voeren. Die moet dan ook genoeg steun vinden bij de Republikeinse meerderheid, iets wat vorige presidenten vaak parten speelde.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20