Nederlaag voor Biden: Virginia verkiest Republikein als gouverneur

In de VS vonden verscheidene gouverneurs- en burgemeestersverkiezingen plaats. Ze worden gezien als het voorprogramma voor de Congresverkiezingen van volgend jaar en een eerste test voor de Democratische president Biden. Hij krijgt al zeker één belangrijke nederlaag te verwerken.

  • Glenn Youngkin wordt de nieuwe gouverneur van de Amerikaanse staat Virginia. De Republikein haalde het nipt van zijn Democratische tegenstander Terry McAuliffe. Vorig jaar haalde president Joe Biden de staat Virginia nog met duidelijke voorsprong binnen tegen Donald Trump. Dat de Republikeinen er nu de macht grijpen, wordt door analisten als een afwijzing van Biden geïnterpreteerd.
  • De gouverneursverkiezing in New Jersey is dan weer een echte nagelbijter. De huidige Democratische gouverneur Phil Murphy en de Republikein Jack Ciattarelli gaan in de telling nek-aan-nek.
  • De Democraat Eric Adams volgt zijn partijgenoot Bill de Blasio, die niet meer verkiesbaar was, op als burgemeester van New York. Hij wordt daarmee de tweede Afro-Amerikaanse burgervader van The Big Apple.
  • Michelle Wu (Democraten) wordt de eerste burgemeester van Aziatische afkomst in Boston en ook de eerste vrouwelijke burgemeester daar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20