Amerikaanse beurzen winnen licht nu werkloosheid daalt

Op Wall Street wint de Dow Jones 0,4 procent. Ook de S&P500 koerst 0,3 procent hoger, terwijl de Nasdaq een licht verlies optekent. Het sentiment is relatief goed door gunstige cijfers over de werkloosheid.

Aanleiding voor de lichte winst is het nieuws dat de werkloosheid in de Verenigde Staten voor het eerst sinds het begin van de crisis daalt. Vorig week hebben 2,1 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. De week voordien lag dat aantal nog op 2,5 miljoen aanvragen. Momenteel doen nog 21 miljoen Amerikanen een beroep op een uitkering, wat opnieuw een daling van 3,9 miljoen is.

Dat de S&P500 wint, heeft ook specifiek te maken met de aankondiging dat vliegtuigbouwer Boeing de productie van het geplaagde toestel 737 MAX gaat heropstarten. Wel opmerkelijk daarbij is dat de Amerikaanse luchtvaartwaakhond nog geen toestemming gaf om passagiers te vervoeren met het type vliegtuig. Woensdag raakte ook bekend dat het bedrijf bijna 7.000 personeelsleden moet afdanken.

Krimp van de economie

Beleggers tonen zich wel bezorgd over de sluimerende spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Ook woensdag deelde minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo het Congres officieel mee dat Hongkong niet langer autonoom van China is. De ingrijpende consequentie is dat de stadstaat haar speciale handelsrelatie met de Verenigde Staten dreigt te verliezen.

Nog dit: de Amerikaanse overheid komt met cijfers naar buiten waaruit blijkt dat de economie in het eerste kwartaal van dit jaar door de coronacrisis iets harder gekrompen is dan aanvankelijk gedacht. Volgens een tweede raming bedroeg de krimp 5 procent. Eerdere schattingen hadden het over een terugval van 4,8 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20