Amerikaanse beurzen in hogere kerstsferen

Terwijl de Europese beurzen gesloten waren op tweede kerstdag, zetten de Amerikaanse tegenhangers donderdag een stevige eindejaarsrally in.

The Dow Jones klom 55 punten, de bredere S&P 500-index bereikte met een stijging van 0,3 procent een recordhoogte. Nasdaq klokte donderdag af op meer dan 9.000 punten, ook dat is een piek die de techbeurs nooit eerder bereikte.

Het was een feest voor beleggers. Wall Street kleurde groen met plussen. Webwinkelgigant Amazon vormde de voorhoede. Het aandeel steeg met 2,6 procent op donderdag nadat het bekendmaakte dat de eindejaarsperiode opnieuw voor recordcijfers gezorgd heeft voor de online pakjesbezorger.

Ook het aandeel van e-carfabrikant Tesla scheerde hoge toppen. Voor het eerst sinds de beursgang in 2010 was het effect meer dan 430 dollar waard. Het aandeel van Tesla steeg een ongeziene 77 procent de voorbije drie maanden. De opmars begon toen het bedrijf van Elon Musk onverwacht winst genereerde in het derde kwartaal. Sindsdien is er enthousiasme over de nieuwe Teslafabriek in Shanghai. En natuurlijk was er de persaandacht voor de lancering van de futuristisch ogende Cybertruck.

Recordcijfers

Het einde van 2019 zorgt ook voor recordcijfers op de beurzen. De S&P 500 steeg 2,9 procent deze maand en 8,9 procent dit kwartaal. Daardoor staat de index nu 29 procent hoger als op hetzelfde moment vorig jaar.

De S&P 500 maakt nog kans om een geschiedenis te schrijven dit jaar. Het is minder dan 1 percentiel verwijderd van zijn beste jaarprestatie sinds 1997.

De motor van de Amerikaanse economie slaat aan. De werkloosheidscijfers van die vorige week uitkwamen waren zeer positief. Beleggers durven wat meer risico nemen sinds de VS en China vorige maand aankondigden dat ze een eerste fase van een handelsakkoord bereikt hadden. Berichten dat ze dat beperkte akkoord in januari gaan tekenen zorgde deze week voor een opleving van de markten.

Het is niet abnormaal dat de beurzen het goed doen tijdens deze periode van het jaar. In de laatste vijf handelsdagen van het jaar, en de eerste twee van het nieuwe jaar, steeg de S&P 500 gemiddeld met 1,3 procent. En dat elk jaar sinds 1950.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20