Amerikaanse bestelling bij Airbus is nieuwe klap voor Boeing

Het Amerikaanse United Airlines heeft 50 nieuwe vliegtuigen besteld bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Dat is een nieuwe klap voor Amerikaanse concurrent Boeing.

De nieuwe Airbus A321 XLR moet op termijn de vloot van Boeing 757-200’s vervangen bij de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij. United Airlines verwacht de eerste toestellen in 2024. Deze bestelling is tot 7 miljard dollar waard.

Langeafstandsvluchten

Het A321-model van Airbus zou tot 8.700 km moeten kunnen vliegen. Op die manier kan United de toestellen inzetten op vluchten van de Amerikaanse oostkust naar Europese bestemmingen. Dit model gebruikt 30 procent minder brandstof dan de Boeing 757, ook een type voor langeafstandsvluchten.

Een anonieme bron die de aankoop van nabij volgde, zegt aan persbureau AFP dat Boeing momenteel geen enkel toestel aanbiedt dat de 757 zou kunnen vervangen. De onderhandelingen tussen United en Airbus lopen al verschillende maanden.

Boeing in zwaar weer

In 2017 bestelde United al eens 45 exemplaren van de Airbus A350-900. De levering van de eerste toestellen uit die bestelling is met vijf jaar uitgesteld tot 2027. Een andere Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, American Airlines, bestelde eerder al meer dan 50 toestellen bij Airbus.

Boeing verkeert in zwaar weer sinds het in maart verplicht werd om alle 737 MAX-toestellen aan de grond te houden. Bij twee crashes met het type vielen 346 doden. Door de problemen met de 737 MAX heeft Boeing de aankondiging van een nieuw toestel uitgesteld naar volgend jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20