Boeing ziet bestellingen binnenlopen voor geplaagde 737 MAX-toestellen

Boeing heeft opnieuw kopers gevonden voor zijn 737 MAX-vliegtuigen. De toestellen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer mogen sinds maart van dit jaar niet meer vliegen.

Alle vliegtuigen van het type 737 MAX staan wereldwijd aan de grond om veiligheidsredenen. Aanleiding is het neerstorten van twee toestellen in oktober vorig jaar en maart van dit jaar, met 346 doden tot gevolg. In beide gevallen lag de oorzaak wellicht bij het MCAS-automatisatiesysteem. Volgens de Amerikaanse luchtvaartautoriteit verzweeg Boeing belangrijke informatie over dat systeem.

Nieuwe bestellingen

Ondertussen blijft de factuur van deze kwestie oplopen. Met een geraamde eindafrekening van 15 miljard dollar is het dus positief dat Boeing de verkoop van het geplaagde toestel kan heropstarten. Een vliegtuigmaatschappij die anoniem wenst te blijven plaatste een bestelling van 20 toestellen. De ene helft van het type 737 MAX 7 en de andere helft van het type 737 MAX 10, het grotere type dat nog in ontwikkeling is.

En daar stopt het niet. Ook vliegtuigmaatschappij SunExpress, een joint venture van het Duitse Lufthansa en Turkish Airlines, kiest voor 10 extra toestellen van het type 737 MAX 8. ‘We hebben een langdurige en sterke relatie met Boeing’, zegt topman Jens Bischof. ‘We hebben er alle vertrouwen in dat Boeing ons een veilig en betrouwbaar vliegtuig zal leveren.’

Timing voor toestemming

Het blijft een feit dat Boeing nog altijd toestemming moet krijgen van de autoriteiten om de toestellen terug in dienst te nemen. Deze zomer stelde de vliegtuigbouwer dat de 737 MAX dit jaar nog zou mogen vliegen. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA wil echter geen timing plakken op de beoordeling van het type.

De verwachting is dus dat de toestemming er pas in maart volgend jaar zal komen. Rest dan nog de vraag hoe de reizigers en vliegtuigmaatschappijen zelf zullen reageren. Uit een enquête blijkt dat veel reizigers hun vertrouwen in Boeing hebben verloren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20