Amerikaanse beleggers rekenen op fiscale stimulansen van hun regering

In de Verenigde Staten hebben de noteringen op de S&P 500 en de Nasdaq vrijdag opnieuw een recordhoogte laten optekenen. Investeerders toonden vooral interesse in de energiesector, financiële bedrijven en industriële aandelen. De grote technologiebedrijven waren daarentegen minder in trek.

Vele beleggers rekenen op nieuwe fiscale steun van de Amerikaanse regering om de economie te helpen herstellen. In dat geval verwachten ze de sterkste groei van de pijlers van de traditionele economie.

De Dow Jones Industrial Average steeg met 0,09 procent tot 31.459 punten, terwijl de S&P 500 0,48 procent steeg tot 3.935 punten. De Nasdaq Composite voegde 0,5 procent toe tot 14.095 punten.

Vaccins

‘Een scherpe daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen en de beperking van het aantal ziekenhuisopnames de voorbije weken heeft de markten naar nieuwe hoogtepunten gestuwd,’ aldus de analisten.

Wel waarschuwen ze dat een terugval op korte termijn niet kan worden uitgesloten indien nieuwe varianten van het coronavirus voor grotere problemen zouden zorgen of er moeilijkheden zouden rijzen bij de distributie van de vaccins.

De dating-applicatie Bumble boekte 7 procent winst, nadat het aandeel bij zijn beursdebuut donderdag ook al 63,5 procent was gestegen. GameStop steeg 2,4 procent. De Amerikaanse overheid start een onderzoek naar mogelijke marktmanipulatie met het aandeel.

Bijkomende aankopen van coronavaccins door de Amerikaanse overheid zorgden voor winst bij de farmabedrijven CureVac (2,1 procent), Moderna (0,2 procent) en Pfizer (0,8 procent). De boekingssite Trivago kon zelfs een winst van 23,6 procent melden. Het olieconcern Chevron won 0,6 procent.

Nvidia

Het mediaconcern Disney moest daarentegen 1,8 procent inleveren, terwijl ook het online reisbureau Expedia na de publicatie van kwartaalresultaten een verlies van ruim 2 procent leed. Chipfabrikant Nvidia moest eveneens 1,9 procent inleveren na klachten bij de toezichthouder over de plannen van de onderneming om sectorgenoot Arm over te nemen.

Nog een sterkere achteruitgang werd opgetekend bij het online beveiligingsbedrijf Cloudfare, dat ondanks beter dan verwachte cijfers met bijna 6 procent achteruit ging.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20