Amerikaanse bedrijven wanhopig op zoek naar personeel

In de VS zijn er nu 3,2 miljoen vacatures op overschot. Het aantal mensen dat op zoek is naar werk is m.a.w. ontoereikend om het aantal vacatures in te vullen.

Volgens de National Federation of Independent Businesses heeft 46 procent van de kmo’s vacatures die zij niet kunnen invullen – dat is meer dan het dubbele van het historische gemiddelde (22%). De voor de hand liggende gevolgen zijn dat als bedrijven niet volgens plan kunnen uitbreiden, de groeivooruitzichten zullen dalen.

Vooral de horecasector heeft het moeilijk. Meer dan de helft van het Amerikaanse horecapersoneel wil niet naar zijn oude job terugkeren en meer dan een derde overweegt niet eens opnieuw in de sector te gaan werken, zo blijkt uit een recente enquête.

Op onderstaande grafiek van ING Bank wordt het aantal vacatures (oranje) vergeleken met het aantal rekruteringen (blauw).

Volgens economen is de vraag naar personeel dermate hoog, dat de opwaartse druk op de verloning van werknemers niet anders kan dan aanhouden, waardoor de inflatiedruk op de economie verder zal toenemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20