Amerikaanse aandelenbeurzen sluiten op recordniveaus

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten donderdag op recordniveaus. Beleggers reageren positief op de hoop dat de Amerikaanse regering alsnog voor het einde van het jaar extra fiscale steun zou toekennen en vaccinaties een keerpunt in de strijd tegen het coronavirus zouden kunnen betekenen.

De Dow Jones Industrial Average won 0,49 procent en eindigde op 30.301,79 punten, terwijl de S&P 500 een stijging met 0,57 procent tot 3.722,43 punten liet optekenen. De Nasdaq Composite klom 0,84 procent naar 12.764 punten.

Fiscaal hulppakket

Vastgoed en materialen waren in de S&P 500 met elk een stijging van ongeveer 1 procent de best presterende sectoren. Positief nieuws bij Accenture vormde een belangrijke pijler van de winst die de S&P 500 mocht optekenen.

De S&P 500 heeft dit jaar, ondanks de economische vernietiging als gevolg van de coronacrisis, al 15 procent aan waarde gewonnen. Bij de Dow Jones zorgde vooral Johnson & Johnson (J&J) met een winst van 2,1 procent voor de groei.

Republikeinen en democraten zouden dichter bij een akkoord rond een fiscaal hulppakket komen. Dat moet helpen om de coronacrisis, die bijna 309.000 Amerikanen het leven heeft gekost en miljoenen anderen werkloos heeft gemaakt, te helpen verwerken.

Daarbij was er ook goed nieuws over het farmabedrijf Moderna, dat misschien op korte termijn een eigen coronavaccin op de markt kan brengen. Moderna zou daarmee, na de combinatie Pfizer-Biontech, de tweede farmagroep zijn die een vaccin op de Amerikaanse markt kan distribueren.

Klacht

Het technologieconcern Alphabet was een van de verliezende partijen. Een groep van 38 Amerikaanse staten heeft tegen Google, dochter van Alphabet, een klacht wegens misbruik van zijn dominante marktpositie neergelegd.

Accenture won daarentegen nadat het bedrijf zijn prognoses naar boven heeft bijgesteld. Thuiswerk bood immers een stimulans voor de digitale diensten die het bedrijf op de markt brengt.

Ook het aandeel van General Mills klom omhoog nadat het bedrijf goede kwartaalcijfers kon voorleggen, te danken aan sterke verkopen van dierenvoeding en bakproducten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20