Amerikaans rapport: “Japanse autobouwers blijven uitblinken in betrouwbaarheid”

Japan blijft op het gebied van betrouwbare autotechniek de wereld domineren. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse organisatie Consumer Report, gebaseerd op een analyse van klachten over defecten bij meer dan driehonderdduizend wagens in de Verenigde Staten.

Daarbij bleken de Japanse merken op het gebied van betrouwbaarheid opnieuw de eerste drie plaatsen op te eisen. Bovendien domineerden de Japanse merken met acht vermeldingen ook de volledige top tien.

Lexus

“De Japanse automerken Lexus, Mazda en Toyota laten bij de Amerikaanse autobestuurder op het gebied van betrouwbaarheid de beste resultaten optekenen”, merkt Consumer Reports op. “Lexus is daarbij echter naar de hoogste positie geklommen.”

“Het merk wisselde daarbij van plaats met Mazda, dat vorig jaar de ranglijst aanvoerde en nu de tweede plaats bezit. Toyota klasseerde zich als derde, gevolgd door Infiniti en Buick, dat zich als enige Amerikaanse merk een plaats in de top tien heeft kunnen verzekeren.”

De Britse autobouwer Mini toonde zich op een tiende plaats als het meest betrouwbare Europese merk. Tegenover vorig jaar maakte het merk, onderdeel van de Duitse BMW Group, dertien plaatsen winst. “Dat was vooral te danken aan de sterke prestaties van het model Countryman”, merkt Consumer Report op.

In de rangschikking van de Europese merken wordt Mini gevolgd door Porsche (13), Audi (15) en BMW (17). Buick en Mini zijn de enige twee merken die de Japanse hegemonie in de top tien doorbreken.

Elektronica

De onderzoekers merken nog op dat elektrische wagens relatief vaak met technische problemen lijken te worden geconfronteerd. “Dat heeft echter weinig met de elektrische aandrijving te maken”, benadrukt Jake Fisher, directeur autotests bij Consumer Reports.

“Vooral de ingewikkelde elektronische systemen die in deze wagens zijn ingebouwd, zorgen daarentegen vaak voor ellende. Deze voertuigen zijn uithangborden van technologische innovatie, maar hun betrouwbaarheid krijgt vaak een deuk omdat ze vaak met complexe apparatuur oververzadigd kunnen raken.”

“Wanneer steeds meer nieuwe innovatieve toepassingen wordt toegevoegd, groeit ook het risico dat er iets misloopt. Hybrides blijken daarentegen een hogere betrouwbaarheid te bieden. Deze wagens hebben in de loop der jaren immers geen radicale, constante veranderingen ondergaan.”

“Over het algemeen tonen traditionele personenauto’s de grootste betrouwbaarheid”, stippen de onderzoekers nog aan. “De suv-types eindigen op de tweede plaats, gevolgd door pickups en minibussen.”

“Opmerkelijk is echter dat de Amerikaanse autofabrikanten tegen deze trend ingaan. Daar toonden de suv-modellen en pickups een grotere betrouwbaarheid dan de traditionele personenwagens.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20