Amerikaans Hooggerechtshof blokkeert Trumps poging om bescherming voor jonge immigranten op te heffen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat Trumps regering een overheidsprogramma dat zo’n 700.000 jonge immigranten beschermt tegen deportatie, niet zomaar mag beëindigen. 

Het DACA-programma, zoals het officieel heet, beschermt mensen die als kind naar de Verenigde Staten werden gebracht door bijvoorbeeld hun immigrerende ouders. Het vrijwaart hen van deportatie en geeft hen de mogelijkheid om te werken, ondanks het feit dat ze geen officiële verblijfsvergunning hebben. De grote groep jongeren die door DACA een leven kunnen opbouwen in de VS worden ‘dreamers’ of dromers genoemd.

Geen structurele oplossing

Het opheffen van die beschermende maatregel van zijn voorganger Obama was nochtans een van de speerpunten van Trumps presidentscampagne. De beslissing van het Hooggerechtshof op donderdag is de zoveelste tegenslag voor de Amerikaanse president op korte tijd, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in november. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1273633632742191106
De Amerikaanse president was furieus over het vonnis. Het is volgens hem geen kaakslag, maar een ‘geweerschot in het gezicht’ voor conservatieven.

Voor de dromers is er echter nog geen structurele oplossing. Het vonnis van de hoogste Amerikaanse rechtbank is provisoir. De rechters hebben zich niet uitgesproken over de grond van de zaak. Ze baseerden hun beslissing op de procedurefouten die gemaakt werden toen het Amerikaanse migratie-agentschap de bescherming voor de jonge immigranten wou opheffen. 

Democratische politici herhaalden hun oproep voor een langetermijnoplossing voor de dromers, zo moeten ze volgens de meeste Democraten de mogelijkheid krijgen om Amerikaans burgerschap te bekomen. 

Slechte week voor conservatieve agenda

Een van Trumps voornaamste ambities als president was om meer conservatieve rechters benoemd te krijgen in Amerikaanse rechtbanken, vooral in het Hooggerechtshof. Tegenstanders vrezen dat het uiteindelijke doel daarvan de herroeping van gelegaliseerde abortus is, traditioneel een doorn in het oog van de hardliners in Trumps achterban.

Ondanks het succesvol installeren van twee van zijn genomineerden in het Hooggerechtshof – waardoor er nu een conservatieve meerderheid is in het hoogste gerechtelijke orgaan – zijn de vonnissen niet altijd naar de zin van de Amerikaanse president. 

De voorbije dagen markeerden een zware terugslag voor de conservatieve agenda van zijn regering. De beslissing van donderdag was de tweede deze week in het voordeel van Amerikaanse liberalen. Maandag oordeelde het Hooggerechtshof dat bedrijven in de VS iemand niet mogen ontslaan omdat die persoon tot de LGBT-gemeenschap behoort.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20