Amerikaanse werknemers kunnen niet meer ontslagen worden omdat ze holebi of transgender zijn

Het Amerikaanse Hooggerechtshof besliste maandag dat iemand geen job meer mag geweigerd worden of ontslagen worden omdat hij of zij niet hetero is. Dat is een historische beslissing voor de VS. President Donald Trump noemt de uitspraak ‘heel sterk’.

De bepaling beschermt miljoenen Amerikaanse werknemers. Volgens cijfers van de prestigieuze universiteit UCLA identificeren 1 miljoen werknemers zich als transgender en zijn er 7 miljoen holebi’s aan het werk in de VS.

‘Een werknemer die iemand ontslaat omdat die persoon holebi of transgender is, doet dat voor acties die hij bij iemand van het andere geslacht niet zou veroordeeld hebben. Geslacht speelt een onmiskenbare rol in het proces, exact wat artikel VII van de Civil Rights Act verbiedt’, zegt rechter Neil Gorsuch, die de uitspraak deed. Artikel VII van de Civil Rights Act verbiedt discriminatie op basis van geslacht, maar de regering-Trump voerde aan dat geaardheid en genderoriëntatie daar niet onder vallen.

‘Belangrijke stap voorwaarts’

Dit is dus een kleine nederlaag voor de regering, maar toch noemde Trump het een ‘heel sterke’ beslissing. ‘Het Hooggerechtshof heeft zich uitgesproken en wij zullen ons aanpassen aan dat oordeel’, reageerde Trump.

Democratisch presidentskandidaat Joe Biden noemde de uitspraak ‘een belangrijke stap voorwaarts voor het land’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20