‘Journalisten moeten worden geëxecuteerd. Het zijn kl**tzakken’

De Amerikaanse president Trump probeert in extremis de uitgave van een boek te verbieden, geschreven door zijn voormalige veiligheidsadviseur John Bolton. Volgens Trump bevat het vertrouwelijk materiaal en kan de publicatie de nationale veiligheid in gevaar brengen.

Het boek ‘The Room Where It Happened’ (‘De kamer waar het gebeurde’) is al gedrukt en verschillende journalisten hebben een kopie in handen gekregen. Ondanks dat het nog in omloop moet komen staat het al op een eerste plaats in de Amazonlijst van best verkochte boeken.

De kans dat een rechter op Trumps verzoek ingaat is miniem. Verder heeft Trumps verzoek naar alle waarschijnlijkheid weinig met nationale veiligheid te maken, dan wel met imagoschade die de president vreest op te lopen.

Bolton staat bekend als een havik. In 2015 schreef hij nog een opiniestuk in de New York Times, met als titel ‘Wie de Iraanse bom wil stoppen, moet Iran bombarderen’. Hij was nationaal veiligheidsadviseur van april 2018 tot september 2019. Volgens Bolton stapte hij daarna zelf op, Trump zegt hem te hebben ontslagen.

Bolton bouwde door de jaren heen een reputatie op als iemand die alles opschrijft en in zijn carrière ettelijke notaboekjes volschreef.

In het boek staat o.a. te lezen dat Trump China vroeg om hem de verkiezingen van 2020 te helpen winnen door meer landbouwproducten aan te kopen bij Amerikaanse boeren. ‘Omdat dit zijn overwinningskansen zou vergroten’.

‘Trump is een leugenaar’

In de aanloop naar de publicatie zal Bolton zondag een exclusief interview geven op de nieuwszender ABC. Daarin noemt hij Trump ‘een leugenaar’.

Er staan nog een reeks opmerkelijke zaken te lezen in het boek over tal van onderwerpen:

Impeachment: Volgens Bolton hebben de Democraten gefaald door zich enkel op Oekraïne te richten. Eerder dan dat hadden ze zich moeten focussen op zaken waarbij China en Turkije betrokken waren.

Roddels: Bolton beweert dat Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo hem tijdens een ontmoeting met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un in 2018 een briefje gaf. Daarin stond te lezen dat Trump ‘full of shit’ was.

Trumps uitschuivers: Bolton beweert dat Trump niet wist dat Groot-Brittannië een kernmacht was. Trump zou ook hebben gevraagd of Finland een deel van Rusland was.

Journalisten: Bolton beweert verder dat Trump hem privé vertelde dat journalisten de gevangenis verdienen. ‘Deze mensen moeten worden geëxecuteerd. Het zijn klootzakken.’

Concentratiekampen bouwen voor Oeigoeren

De uitsmijter: ’Tijdens het openingsdiner van de G-20 bijeenkomst in Osaka in juni 2019, waarbij alleen tolken aanwezig waren, legde Xi [Jinping] aan Trump uit waarom hij [voor de Oeigoeren] concentratiekampen in Xinjiang aan het bouwen was. Volgens onze tolk zei Trump dat Xi daar zeker door moest mee gaan. Het was exact wat Trump vond dat gedaan moest worden.’

‘Poetin manipuleert Trump naar wens’

In een andere clip wordt Bolton gevraagd de relatie tussen Vladimir Poetin en Donald Trump te omschrijven:

“Ik denk dat Poetin denkt dat hij Trump naar wens kan manipuleren (Bolton gebruikt de uitdrukking ‘play him like a fiddle‘). Poetin is een slimme en te duchten kerel. Ik denk dat Poetin ziet dat hij hier niet met een serieuze tegenstander te maken heeft. Ik denk niet dat hij zich zorgen maakt over Donald Trump.
‘Iemand als Poetin, die zijn leven lang heeft besteed aan het bestuderen van de strategische positie van Rusland in de wereld, staat tegenover Donald Trump, die niet graag over deze kwesties leest, noch erover leert. Dat is een zeer moeilijke positie voor Amerika.’

‘Bolton is een schrijver, maar geen patriot’

Adam Schiff, die voor de Democraten Trumps impeachmentproces leidde, heeft al commentaar gegeven op het boek. ‘Toen Bolton werd gevraagd om te getuigen in het impeachmentproces, weigerde hij. Bolton zei dat hij de staat zou dagvaarden als hij daartoe verplicht werd. In plaats daarvan bewaarde hij wat hij wist voor een boek. Bolton mag dan wel een schrijver zijn, een patriot is hij allerminst.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20