American Airlines genereert opnieuw positieve cashflow

Luchtvaartmaatschappij American Airlines heeft in het tweede kwartaal een positieve cashflow kunnen genereren, voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie in het voorjaar van 2020. Dat heeft de Amerikaanse maatschappij dinsdag bekendgemaakt.

Aan het begin van de pandemie gaf American Airlines nog tot 100 miljoen dollar cash per dag uit. Nu is dat omgebogen in 1 miljoen dollar per dag aan binnenkomend geld. Dat zou de maatschappij ook een kleine winst voor belastingen moeten opleveren. “Het gaat duidelijk de goede richting uit” nu de vraag naar vliegreizen heropleeft in de Verenigde Staten, aldus CEO Doug Parker en voorzitter Robert Isom in een bericht aan de werknemers. 

De omzet van het tweede kwartaal zal vermoedelijk 37,5 procent lager uitvallen dan in dezelfde periode in 2019 (voor corona). Dat is beter dan verwacht, want tot nu toe ging de luchtvaartmaatschappij uit van -40 procent. 

Volgende kwartaalcijfers eind juli

Het nettoresultaat zal schommelen tussen 35 miljoen euro verlies en 25 miljoen euro winst. Dat is te danken aan een eenmalige belastingmeevaller, anders zou er een verlies zijn van 1,1 tot 1,2 miljard dollar. 

American Airlines maakt de volledige kwartaalcijfers bekend op 22 juli. Ook andere Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, waaronder Delta Air Lines, maken de komende dagen bekend hoe ze presteerden in het tweede kwartaal.

Lees ook:

Meer