Ambitieuze nieuwe EU-regels voor technologie worden verder uitgesteld tot 2022

De landen van de Europese Unie zullen de afronding van nieuwe regels voor techplatforms uitstellen tot de lente van volgend jaar. Ze zeggen nu dat ze “zo snel mogelijk” tot een akkoord willen komen.

De Digital Markets Act en de Digital Services Act van de EU zijn twee zwaar besproken stukken wetgeving. De stukken werden vorig jaar door de Europese Commissie onthuld. Het uiteindelijke doel van de wetgeving is de macht van Big Tech onder controle houden. 

De Commissie heeft de ambitie om volgend jaar een akkoord te bereiken met de EU-landen en het Europees Parlement. Het kan echter jaren duren voordat de EU een wetgeving afrondt. De Commissie moet een voorstel indienen, het Parlement moet het goedkeuren (dat gebeurt als ze overeenkomen) en ten slotte moet de Raad het aanvaarden.

De Digital Markets Act wil concurrentiebeperkend gedrag beteugelen, terwijl de Digital Services Act de online-inhoud moet reguleren. Apple, Google, Amazon en Facebook zouden er allemaal mee te maken kunnen krijgen.

De EU-landen zijn ook van plan aan te dringen op strengere wetgeving rond de bescherming tegen cyberaanvallen. Ze zien dat als onderdeel van de “volhardende inzet van de EU voor het nastreven van democratische waarden, zowel online als offline”.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20