7 Belgen in de Europese top 10 van politici die meest uitgeven op Facebook

Verrassend is het niet, maar Vlaamse politici geven het meest uit, verhoudingsgewijs ten opzichte van hun inwoners, op Facebook. Dat bericht De Standaard.

  • De N-VA voert de lijst aan, op een half jaar tijd spendeerden haar politici vanaf begin 2021 bijna één miljoen euro.
  • Minstens even opvallend: de extreemrechtse en extreemlinkse partijen volgen. Vlaams Belang en PVDA/PTB spendeerden elk zo rond het half miljoen euro.
  • De pagina van De Wever is nu goed voor 254.000 vind-ik-leuks, 17.000 meer dan eind vorig jaar. Elke extra like kostte De Wever dus dertien euro.
  • Daarbij is het interessant dat Paul Magnette (PS) deze zomer een voorstel lanceerde om dat bedrag aan banden te gaan leggen. Voor de PS is het al langer een doorn in het oog dat de communisten van de PTB, die het kapitalistisch systeem van de VS zozeer verguizen, wel duizenden en duizenden euro’s storten in het platform van Zuckerberg.
  • “De PTB heeft in drie jaar tijd ruim 1,5 miljoen euro uitgegeven aan Facebook. Is het normaal dat belastinggeld in de zakken van Facebook verdwijnt? Een multinational die geen euro taks betaalt in België”, zo stelde Magnette. “We zouden dit moeten verbieden”, betoogde hij in een interview met La Dernière Heure deze zomer.
  • Feit is dat via Facebook adverteren een erg goedkope manier is om veel volk te bereiken. En er staat voor de politiek geen enkel plafond op, los van sperperiodes voor verkiezingen. Vraag is hoe groot het draagvlak is, buiten de PS, om hier limieten te gaan opleggen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20