Hoeveel keer kijken politici in het Vlaams parlement naar hun gsm? Een kunstproject biedt het antwoord

Een kunstproject, genaamd The Flemish Scrollers, volgt hoeveel keer de Vlaamse politici naar hun gsm staren tijdens een parlementaire zitting. De beelden van afgeleide politici worden verspreid via het Twitter- en Instagramkanaal van het project.

Nu en dan zorgt een politicus voor ophef als blijkt dat hij of zij tijdens een parlementaire zitting meer met zijn of haar gsm bezig is dan met de zaken die op dat moment besproken worden. Herinner je je nog Jan Jambon die in 2019 in het parlement op zijn smartphone een spelletje aan het spelen is?

Zoeken naar afgeleide politici

De afgeleide politici waren een inspiratiebron voor Dries Depoorter. Hij is de man achter The Flemish Scrollers. Op de site van The Flemish Scrollers legt de kunstenaar uit dat elke parlementaire zitting live wordt uitgezonden op Youtube. Wanneer een livestream begint, zoekt de software naar gsm’s en probeert het een verstrooide politicus te identificeren. Dat gebeurt met behulp van AI en gezichtsherkenning. De video van de afgeleide politicus wordt vervolgens verspreid via Instagram en Twitter. De betrokken politicus wordt ook telkens getagd bij het bericht.

Op de site verduidelijkt Depoorter ook dat de software sinds 5 juli 2021 de parlementaire zittingen volgt. Als er geen live bijeenkomst is, zal de software oudere geüploade video’s op het YouTubekanaal controleren.

Sombers, Van Rompuy en Jambon

Zijn kunstproject is gisteren gelanceerd en op de socialemediakanalen kan je al beelden zien van onder meer Bart Somers (Open VLD), Peter Van Rompuy (CD&V) en Jan Jambon (N-VA) die op hun gsm’s tokkelen.

De kunstenaar laat bij het project wel tablets en pc’s links liggen omdat die niet altijd als “afleiding” kunnen worden beschouwd. Die toestellen kunnen wel degelijk gebruikt worden om op te werken.

Depoorter is zeker niet aan zijn proefstuk toe. Hij heeft in het verleden nog andere opmerkelijke kunstprojecten op de wereld losgelaten. Een daarvan was “Die With Me“. Een chatapp die je enkel kan gebruiken wanneer het batterijniveau van je smartphone minder dan vijf procent bedraagt. Of wat dacht je van “Short Life“? Dat is een toestel dat aangeeft hoeveel procent van je leven reeds voorbij is, gebaseerd op je persoonlijke levensverwachting. (lb)

Lees ook:

Meer