Amazon zocht analist om vakbondsvorming op te sporen

De Amerikaanse techgigant Amazon moest dinsdag een vacature van zijn site verwijderen na een kleine socialemediastorm.

Het bedrijf zocht een ‘intelligence analyst’, een soort inlichtingenmedewerker, die onder meer als job had om het hoger kader ’te informeren over gevoelige onderwerpen als vakbondsdreigingen tegen Amazon en activiteiten of geldinzameling voor acties tegen het bedrijf, intern of extern.’

De vacature werd al snel gedeeld op sociale media en nadat enkele Amerikaanse nieuwsmedia er ook over begonnen te schrijven, haalde Amazon ze online. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op het nieuws.

Strijd tegen vakbonden

De actie toont wel aan dat Amazon zijn strijd tegen vereniging van zijn werknemers probeert op te voeren. In de VS hebben bedrijven niet automatisch een vakbond, zoals bij ons wel het geval is vanaf een bepaald aantal werknemers. Amerikaanse werknemers moeten zelf organisaties opstarten als ze in opstand willen komen.

En dat probeert Amazon nu dus te voorkomen. Het is geen groot geheim dat het bedrijf geen fan is van protesterende werknemers. Midden in de coronapandemie waren er vier stakingen tegen de directie omdat die geen veilige werkomstandigheden zou voorzien en zich niets zou aantrekken van het personeel. Amazon heeft dat altijd ontkend.

Terrorisme

Als antwoord op de protesten ontsloeg de e-commercegigant drie uitgesproken kritische mensen, waarna een hooggeplaatste ingenieur vrijwillig opstapte uit protest. Sindsdien is de drukte wat gaan liggen, maar Amazon wil dat duidelijk geen tweede keer meemaken.

De nieuwe aanwinst moest verder nog informatie verzamelen over concurrenten en andere dreigingen, zoals terroristische aanvallen, monitoren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20