‘Amazon sprak af met grote uitgevers om e-books 30 procent duurder te maken’

Een groep ongelukkige lezers klaagt de techgigant Amazon aan omdat hij de prijzen van e-books illegaal zou opdrijven in samenspraak met grote uitgevers als Penguin Random House en Simon & Schuster.

De afspraken zouden dateren van 2015 en zouden gemaakt zijn tussen Amazon en ‘de grote vijf’ uitgevers Hachette, HarperCollins, Macmillan, Penguin Random House en Simon & Schuster. Die laatste twee fuseerden intussen. Ze spraken af om e-books tot 30 procent duurder te maken.

Amazon controleert 89 procent van de e-bookmarkt volgens de jongste cijfers uit 2018 en is dus met voorsprong de grootste leverancier van digitale boeken. Het bedrijf van Jeff Bezos zou gebruikgemaakt hebben van een zogenaamde MBN-clausule waarbij de koper en verkoper verzekeren dat de koper overal een even goede deal krijgt voor hetzelfde product.

Maar de aanklagers verwijten Amazon dat het die clausule gebruikt heeft om te voorkomen dat de uitgevers hun e-books op andere platformen of websites goedkoper aanbieden dan bij Amazon. Dat is een vorm van kartelvorming, wat een verboden praktijk is.

‘Brutaal gedrag’

‘Het gedrag van Amazon is ontzettend brutaal, zeker in het licht van eerdere rechtszaken in de VS en Europa’, vindt Steve Berman van de advocatenfirma Hagens Berman, die de groepsrechtzaak begeleidt, in een persbericht. ‘Telkens opnieuw wil Amazon niet concurreren op een gelijk speelveld, maar gewoon de concurrentie kapotmaken. En zo werkt het niet.’

In 2015 kwam Amazon al eens in opspraak in de EU voor zijn MBN-clausules. Toen klonk het dat die ‘het mogelijks moeilijker maken voor andere e-bookplatformen om te innoveren en deftig te concurreren met Amazon’. Daarop werd het gebruik ervan verbannen voor vijf jaar, maar alleen in de EU.

Apple

De e-commercegigant deed lang ongeveer hetzelfde met verkopers op zijn webwinkel. Die moesten hun producten overal voor dezelfde prijs aanbieden als bij Amazon. Die praktijk werd in 2019 afgeschaft na klachten van de concurrentiewaakhond.

In 2013 werd Apple veroordeeld voor gelijkaardige praktijken. Het had een deal met dezelfde uitgevers, wat de prijzen van digitale boeken plots ontzettend opdreef. De iPhone-maker moest daarvoor een boete betalen van 450 miljoen dollar (373 miljoen euro).

Lees ook: Europa klaagt Amazon aan voor concurrentievervalsing

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20