Amerikaans minister van Financiën: “Amazon heeft de retailsector vernietigd”

Boris Johnson/Jeremy Corbyn, time to choose.

Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën, juicht de beslissing toe van minister van Justitie William Barr om de grote Amerikaanse techbedrijven, waaronder Amazon, aan een kartelonderzoek te onderwerpen. Dat heeft hij gezegd in het programma Squawk Box op de Amerikaanse zender CNBC. Dat een regeringslid zich nog voor een onderzoek is gestart al uitlaat over de mogelijk criminele rol van een bedrijf in de economie is uitzonderlijk.

“Als we naar Amazon kijken en hoewel er bepaalde voordelen aan verbonden zijn… ze hebben de retailsector in de Verenigde Staten vernietigd. Er bestaat geen twijfel over dat ze de concurrentie hebben beperkt. In sommige deelgebieden hebben ze kleine ondernemingen echt pijn gedaan. Maar ik denk niet dat al deze bedrijven over eenzelfde kam geschoren moeten worden, dus ik ben benieuwd naar de aanbevelingen die [William Barr] aan de president zal doen”, zei Mnuchin.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte dinsdag bekend dat het in de Verenigde Staten een kartelonderzoek naar grote technologiebedrijven opstart. Het zou gaan om grote namen als Amazon, Google-moeder Alphabet, Apple en Facebook. Justitie wil onderzoeken of voormelde bedrijven zich hebben schuldig gemaakt aan concurrentievervalsing op internetplatformen, sociale media en in webwinkels.  

De aankondiging is het duidelijkste signaal tot nog toe dat het minister van Justitie William Barr menens is en dat hij een einde wil maken aan het gebrek aan regels waarvan deze techbedrijven al te lang profiteren. Barr wil weten of deze platforms vermomde monopolies zijn. De Amerikaanse president Trump had de voorbije weken al meer dan eens op mogelijke onderzoeken gealludeerd.

Walmart is Amazon niet

Mnuchin gaf toe dat vele mensen dezelfde bekommernis hadden toen Walmart decennia geleden een steeds groter deel van de markt begon in te palmen. Maar volgens hem laat het model dat Walmart nastreeft kleine bedrijven toe te concurreren. De minister waarschuwde er wel voor de FAANG-bedrijven (een acroniem voor Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) als afzonderlijke entiteiten te onderzoeken, omdat ze in zeer verschillende markten actief zijn. “Mensen spreken over FAANG alsof dat allemaal gelijkaardige bedrijven zijn. Elk van die bedrijven is verschillend.”

Mnuchin spreekt met kennis van zaken. Hij ondervond aan den lijve hoe e-commerce traditionele retailers steeds meer buitenspel zet. Tussen 2005 en 2016 zetelde hij in de raad van bestuur van Sears, ooit de grootste warenhuisketen van de VS. Maar Sears flirt nu al jaren met het bankroet.

Amazon heeft de minister al van antwoord gediend. In een verklaring aan CNBC zegt de webwinkel dat hij kmo’s net toelaat geweldige resultaten te boeken.

“Onafhankelijke verkopers zijn vandaag verantwoordelijk voor 58% van het aanbod op Amazon. Hun verkopen groeien dubbel zo snel als die van Amazon zelf. In 2018 genereerden ze 160 miljard dollar aan omzet.”

Amazon zelf vertegenwoordigt naar eigen zeggen minder dan 1% van de globale retailverkopen. In de Verenigde Staten zou het gaan om minder dan 4% van alle kleinhandel. Euromonitor International schat dit laatste cijfer eerder op 7,7% .Volgens het Amerikaanse bureau voor statistiek gebeurt 90% van alle retailverkopen nog altijd in fysieke winkels.

1,3 miljoen retailjobs gingen verloren

Volgens een rapport van het  Center for Popular Democracy en de Private Equity Stakeholder Project hebben de voorbije 10 jaar 597.000 mensen die voor retailers werkten, die eigendom zijn van investerings- of hefboomfondsen, hun job verloren. Verder gingen ook nog eens 728.000 indirecte jobs verloren. De sector zou in dezelfde periode amper 76.000 nieuwe jobs hebben gecreëerd. Eén op elke acht verloren jobs werd dus door een nieuwe job vervangen.