Amazon ontloopt betaling 250 miljoen euro aan achterstallige belastingen in Europa

E-commercegigant Amazon heeft dinsdag een belangrijke rechtsstrijd gewonnen tegen de Europese Commissie. Volgens de Commissie moet Amazon 250 miljoen euro aan achterstallige belastingen aan Luxemburg betalen, die als ‘illegale staatssteun’ worden beschouwd. Het Europees Hof oordeelde in het voordeel van Amazon. Dat bericht de Amerikaanse radio NPR.

Het Europese Hof, gevestigd in Luxemburg, waar Amazon zijn Europese hoofdkantoor heeft, verwierp de bewering van de Europese Commissie dat de onlinedetailhandelsgigant een selectief voordeel genoot bij de belastingdeal.

‘Driekwart van de winst niet belast’

‘De Commissie heeft niet (…) aangetoond dat er sprake was van een ongerechtvaardigde verlaging van de belastingdruk van een Europese dochteronderneming van de Amazon-groep’, concludeerde het Hof.

In een aan NPR gemailde verklaring zegt Amazon blij te zijn met de beslissing van het Hof, ‘die in lijn is met ons standpunt dat we van oudsher alle toepasselijke wetten hebben gevolgd en dat Amazon geen speciale behandeling heeft gekregen’.

De Europese Commissie startte in 2014 een onderzoek naar de belastingregeling van Amazon in Luxemburg. Uiteindelijk werd geconcludeerd dat het land onterechte belastingvoordelen van ongeveer 250 miljoen euro had verleend.

Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager, bevoegd voor mededinging, hanteerde de Luxemburgse fiscus een ongerechtvaardigde methode om de belastingaanslag te berekenen, via een constructie met twee Amazon-dochterbedrijven waartussen met winsten werd geschoven.

In 2017 zei Vestager dat ‘Luxemburg heeft illegale belastingvoordelen aan Amazon heeft gegeven. Daardoor werd bijna driekwart van de winst van Amazon niet belast. Met andere woorden, Amazon mocht vier keer minder belasting betalen dan andere lokale bedrijven die onder dezelfde nationale belastingregels vallen.’

Geen vennootschapsbelasting

In 2019 opende de Europese Commissie een formeel antitrustonderzoek naar Amazon, waarbij ze vorig jaar zei dat ze tot een ‘voorlopig standpunt’ was gekomen dat het bedrijf ‘de antitrustregels van de EU heeft geschonden door de concurrentie op de online retailmarkten te verstoren’.

De uitspraak van dinsdag komt echter als een klap voor de EU, die maar geen vat krijgt op Amazon (of andere Big Tech).

Vorig jaar heeft het bedrijf naar verluidt een recordomzet van 44 miljard euro in Europa gegenereerd, grotendeels gevoed door online winkelen tijdens de coronapandemie. Desondanks betaalde het bedrijf geen vennootschapsbelasting aan Luxemburg.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20