Amazon houdt zich niet aan eigen regels rond politieke reclame

De webwinkel probeert, net als Twitter, Spotify en Snapchat, om advertenties met een politieke boodschap te verbieden. Maar op zijn platform zijn nog altijd gesponsorde producten van presidentskandidaten Donald Trump, Bernie Sanders en Michael Bloomberg te vinden.

Volgens de regels van Amazon zijn ‘alle producten gelinkt aan politieke campagnes, verkiezingen, politieke kwesties of publiek debat, die voor of tegen een politicus of partij zijn of een politicus persoonlijk aanvallen’ verboden. Maar, zo blijkt, het is niet moeilijk om gesponsorde politieke producten terug te vinden op het Amerikaanse platform. Gewoon even ‘Trump 2020’ intikken in de zoekbalk en u komt er meteen op terecht.

Gesponsorde producten zijn wel degelijk advertenties. De aanbieders betalen om gevonden te worden via enkele sleutelwoorden. Dus Amazon biedt u automatisch eerst gesponsorde producten aan voor u de rest ziet.

Mistige regelgeving

Volgens een onderzoek van de Amerikaanse zakenzender CNBC ondervindt Amazon moeilijkheden om zijn gesponsorde inhoud te beheren. Volgens de weigerde Amazon een tijd geleden om een product met een Trump-boodschap op te laten sponsoren. In een mail aan de producent legt het bedrijf uit waarom bepaalde gelijkaardige producten wel nog gesponsord zijn. ‘Die zijn goedgekeurd voor de aanpassing van de richtlijnen. Ons team is bezig met de verificatie en verwijdering van verboden producten. Maar omdat er veel aanbiedingen staan op onze site, kan dat even duren’, klinkt het.

Even later liet een woordvoerder echter weten dat niet alle informatie uit die mail correct was en dat ‘het langetermijnbeleid niet verandert’. Die twee boodschappen spreken elkaar volledig tegen en zijn een perfect voorbeeld van de mist die zich optrekt rond het sponsoringsbeleid van Amazon.

In mei 2019 had het bedrijf een gelijkaardig probleem. Het verbood toen advertenties van religieuze aard, maar tegelijk kondigde een woordvoerder aan dat er geen sprake was zulke regels op de site.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20