De spraakassistent van Amazon, Alexa, is een bodemloze geldput. De technologie is nog steeds niet winstgevend en zal het bedrijf dit jaar 10 miljard euro kosten.
Net als Meta en zijn metaverse, kent ook Amazon de naam van zijn grootste flop

Waarom is dit belangrijk?
De Amerikaanse techtitanen zijn op zoek naar de volgende technologische en economische revolutie. Terwijl Meta miljarden uitgeeft aan zijn metaverse, heeft Amazon miljarden gepompt in zijn spraakassistent. Zonder succes.In het nieuws: Alexa, de achilleshiel van Amazon.
- Alexa bestaat al bijna 10 jaar en is volgens Business Insider nooit winstgevend geweest.
- Het cumulatieve verlies dit jaar zal naar verwachting oplopen tot 10 miljard dollar, en dat bij een afdeling die ook toezicht houdt op de streamingdienst Amazon Prime Video.
- Eerder deze maand kreeg de Wall Street Journal interne documenten in handen waaruit blijkt dat die afdeling meer dan 10.000 werknemers heeft en al enkele jaren jaarlijks 5 miljard dollar verliest.
Ineffectief verdienmodel
De details: de werknemers geloven er niet meer in.
- Medewerkers die met de Amerikaanse business-site spraken, hadden het over een “filiaal in crisis”, een “kolossaal gebrek aan verbeeldingskracht” en een “verspilde kans”.
Waar het op neerkomt: het verdienmodel werkt niet.
- Het doel van Amazon is het te gelde maken van gesproken zoekopdrachten, met betrekking tot business-klanten. Amazon is daarvoor een samenwerkingsverband aangegaan met Uber en Domino’s Pizza. Dat is geflopt.
- Omdat de meeste mensen de assistent gebruiken als wekker, om muziek af te spelen of om ons de hoogte te brengen van de aankomst van pakjes, wat niet in geld uit te drukken is, zo vat de website Fortune het samen.
- Van de drie stemassistentie-giganten staat Amazon (71,6 miljoen gebruikers) op de derde plaats qua gebruikers achter Google Assistant (81 miljoen gebruikers) en Apple’s Siri (77 miljoen gebruikers).
Ontslagen
De context: techbedrijven zitten in een lastig parket.
- Big Tech-bedrijven zoals Meta, Twitter, Microsoft of Amazon zitten in een lastig parket: ze ontslaan massaal werkkrachten en zetten hun aanwervingsrondes stop.
- In 2022 zullen meer dan 120.000 mensen uit de technologiesector werkloos zijn.
- Meer dan elders lijdt de technologie onder het restrictieve monetaire beleid van de centrale banken. Voor sommige analisten liggen de hoogtijdagen van de techgiganten achter hen.
(lb)