Amazon duikt 15 procent lager na eerste verlies sinds 2015

De beurskoers van Amazon stond vrijdagavond met 15 procent verlies op de tabellen. Beleggers stuurden het aandeel fors lager na de teleurstellende resultaten. De techreus moest aankondigen dat het voor het eerst sinds 2015 verlies heeft gedraaid.

De coronapandemie heeft de afgelopen jaren de onlineverkoop een stevige boost gegeven. Daar konden de e-commercebedrijven, zoals Amazon, natuurlijk volop van profiteren. Maar nu lijkt het tij te keren. In het eerste kwartaal van 2022 noteerde Amazon zijn traagste groei in bijna twee decennia.

De groep heeft tijdens het eerste kwartaal 116,4 miljard dollar aan inkomsten geboekt, een stijging met “slechts” 7 procent. Erger nog, de Amerikaanse reus moest 3,8 miljard dollar verlies incasseren, terwijl het in dezelfde periode in 2021 een winst van 8,1 miljard dollar boekte.

Meerdere oorzaken

Dalende verkoopcijfers, stijgende kosten (waaronder de opgelopen energieprijzen) en zijn investering in het Rivian, een producent van elektrische wagens, zijn de redenen waarom Amazon in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies heeft geboekt.

Vooral het koersverlies van Rivian heeft het e-commercebedrijf parten gespeeld. Het aandeel van Rivian is sinds de start van dit jaar al gezakt met bijna 70 procent. Amazon heeft een belang van zo’n 20 procent in het bedrijf. Het koersverlies afgelopen kwartaal heeft de gigant opgezadeld met een verlies van 7,6 miljard dollar.

“Extra kosten als gevolg van de inflatie, de energiecrisis, de afnemende vraag en problemen met de toeleveringsketen hebben het bedrijf ongeveer 6 miljard dollar gekost”, zegt financieel directeur Brian Olsavsky. “De pandemie en de daaropvolgende oorlog in Oekraïne hebben geleid tot ongewone uitdagingen”, gaf CEO Andy Jassy aan.

De e-commercegigant is niet het enige bedrijf dat onder deze bijzondere context te lijden heeft. Ook Google, Meta en Apple hebben gaan gebukt onder de macro-economische vertraging en de oorlog in Oekraïne.

Amazon sluit verdere verliezen niet uit

De Amerikaanse kolos deelde ook zijn prognoses voor het lopende kwartaal. Amazon schat dat het resultaat dit kwartaal zal liggen tussen een verlies van 1 miljard dollar en een winst van 3 miljard dollar. Door deze resultaten en prognoses daalde de aandelenkoers van het bedrijf bij het openen van de Amerikaanse beurs met ruim 10 procent.

De reus staat ook voor andere uitdagingen. Zo zijn er heel wat spanningen binnen het bedrijf omdat de werknemers een vakbond willen oprichten. Ze willen onderhandelen over hogere lonen, betere arbeidsomstandigheden en voordelen.

(ns/evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20