Amazon blokkeert import buitenlandse zaden en planten op Amerikaanse markt

De Amerikaanse online retailer Amazon heeft de buitenlandse verkoop van zaden in de Verenigde Staten verboden. De beslissing werd genomen nadat duizenden Amerikaanse gezinnen ongevraagd pakketten zaden, meestal met een Chinees poststempel, in hun brievenbus hadden ontvangen. Dat heeft Amazon in een officiële mededeling aangekondigd.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw had de ontvangers van de pakketten eerder al gevraagd de zaden in geen geval te planten. De Amerikaanse autoriteiten waarschuwen dat de vastgestelde feiten aantonen dat zaden heel gemakkelijk online kunnen worden verkocht, met potentiële gevaren voor de binnenlandse landbouw.

Invasieve soorten

Plantenexperts waarschuwen dat dergelijke zendingen invasieve soorten zouden kunnen bevatten die mogelijk een bedreiging voor inheemse variëteiten kunnen vormen.

‘Om veiligheidsredenen zal Amazon alleen nog toestemming geven voor de verkoop van zaden door partijen die in de Verenigde Staten zijn gevestigd,’ aldus de onderneming.

Verkopers die zich niet aan de richtlijnen van het bedrijf houden, lopen volgens Amazon het risico op sancties. Onder meer zouden de accounts van de betrokken partijen kunnen worden geblokkeerd. Het verbod geldt ook voor de verkoop van planten en plantaardige producten.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw had eerder al gezegd dat de pakketten hoogstwaarschijnlijk een onderdeel van een zwendel waren.

Daarbij zouden consumenten ongevraagd zendingen ontvangen van malafide verkopers, die vervolgens gefingeerd positieve klantenrecensies zouden plaatsen om hun verkopen te stimuleren. Bovendien zou op de verkoop van zaden grote winstmarges kunnen worden gemaakt.

Analyses

Amerikaanse en Chinese autoriteiten zouden samenwerken om de afzenders van de pakketten te kunnen identificeren. Ook onder meer Groot-Brittannië en Canada zouden met het probleem zijn geconfronteerd.

De Amerikaanse autoriteiten zouden ongeveer 20.000 meldingen van ongevraagde zendingen met zaden hebben ontvangen. Op vele verpakkingen stond vermeld dat de zendingen juwelen, speelgoed of andere goederen bevatten.

Er werden 9.000 pakketten ingezameld en tot nu toe zouden meer dan 2.500 stalen zijn geanalyseerd. Tot nu toe zouden daarbij echter nog geen grote bedreigingen voor binnenlandse Amerikaanse landbouwproducten zijn geïdentificeerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20