Alweer verdere concentratie van media in België: RTL komt in handen van DPG en Rossel

  • Wie bekommerd is om een sterke, onafhankelijke vierde macht, mag zich alweer wat meer zorgen maken. Een nieuwe schaalvergroting is in de maak: twee belangrijke spelers, DPG (eigenaar van VTM, Het Laatste Nieuws, HLN.be, Dag Allemaal, Humo, De Morgen, QMusic en een hele reeks andere merken) en Rossel (eigenaar van Le Soir en Sud Presse) nemen samen RTL België over.
  • Dat is veruit de grootste commerciële TV-zender in Franstalig België: samen met de openbare omroep RTBF verdelen ze de TV-markt. Maar de eigenaar van RTL, de gigant Bertelsmann, zette al zijn RTL-stations in de uitverkoop.
  • In Frankrijk leidde dat tot een megafusie op de markt – M6 en TF1 gingen samen – om een gigant te maken. En in Nederland greep DPG naast een overname van de Nederlandse RTL, dat in een fusie gaat met Talpa, de groep van John de Mol. Daarbij speelde een zeker oranje-reflex: de Nederlanders hebben steeds meer kritiek op Belgische mediagroepen die hun kroonjuwelen opkopen.
  • In België is het dus ook een verdere verschraling van het landschap. Aan Vlaamse kant integreerde DPG al helemaal HLN.be en VTM in elkaar en bouwde één grote redactie om al haar mediamerken met nieuws te bedienen. Zo komt de invloed en kracht van de vierde macht steeds meer in minder handen.
  • Voor het bod betalen Rossel en DPG 250 miljoen euro, 215 miljoen cash én een dividend van 35 miljoen dat RTL België aan de moedergroep zal uitbetalen.
Meer