Altijd en overal opladen? Deze wearable zet zweet om in elektriciteit

Een nieuwe wearable die op je vingertoppen kleeft, zet zweet om in elektriciteit voor kleine toestellen en sensoren. Wat het apparaat zo revolutionair maakt, is dat het zelfs stroom genereert wanneer de drager slaapt of stilzit.

Waarom is dit belangrijk?

Met de vraag over hoe we wearables in de toekomst kunnen aandrijven met ons lichaam gaat er een heel nieuw onderzoeksveld open. De volgende generatie wearables heeft dus geen batterijen nodig. Meer nog: wetenschappers hebben nu al een manier gevonden om de toestelletjes altijd en overal op te laden.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië San Diego hebben ’s werelds eerste apparaat, een dun strookje dat op de vingertoppen kleeft, ontwikkeld dat werkt op zweet en zelfs tijdens onze slaap stroom genereert. Het kan op die manier energie leveren aan wearables en andere apparaten.

Video: University of California San Diego

Niet alleen wekken de zogenoemde biobrandstofcellen elektriciteit op uit zweet, maar ze kunnen ook extra energie oogsten uit de lichte druk die onze vingers uitoefenen wanneer we typen of pianospelen. 

“We stellen ons voor dat dit kan worden gebruikt bij elke dagelijkse activiteit waarbij aanraking een rol speelt, dingen die een persoon normaal gesproken zou doen tijdens het werk, thuis, tijdens het tv-kijken of tijdens het eten”, zegt professor Joseph Wang van de UC San Diego Jacobs School of Engineering. “Het doel is dat deze wearable op een natuurlijke manier voor je werkt en dat je er niet eens over na hoeft te denken.”

“Heilige graal”

De auteurs van de studie, zopas verschenen in het vaktijdschrift Joule, beschrijven het systeem als de “heilige graal” van de zogeheten ‘energie-oogstmachines’ omdat het niet afhankelijk is van externe, onzekere energiebronnen zoals zonlicht of beweging. Met andere woorden: het genereert altijd en overal energie, ongeacht het weer en zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Onze vingertoppen zijn de perfecte plaats voor de strips, omdat ze volgens de onderzoekers de hoogste concentratie zweetklieren hebben van alle delen van het menselijk lichaam. “De hoeveelheid zweet op de vinger kan oplopen tot enkele microliters per vierkante centimeter per minuut”, verklaart coauteur Lu Yin. “Dit is aanzienlijk in vergelijking met andere plaatsen op het lichaam, waar de hoeveelheid zweet misschien twee of drie keer kleiner is.”

(NS)

Meer
Lees meer...
Markten