Als u dacht dat het niet erger kon: Chinees bedrijf wacht op 1,4 miljard dollar aan openstaande facturen

Het Chinese bedrijf Shanghai Electric wacht nog op 1,4 miljard dollar aan betalingen door staatsbedrijven. De wanbetalers zorgen voor serieuze schade aan het bedrijf. De aandelen van Shanghai Electric namen een duik op de beurzen en Moody’s zal de kredietwaardigheid van het bedrijf signaleren als ‘negatief’.

Shanghai Electric is een onderneming met een bijzonder lange bedrijfsgeschiedenis. Zo was het bedrijf al werkzaam onder de Qing-dynastie aan het begin van de 20e eeuw. Maar oude bedrijven hebben ook meestal een zeer logge structuur. En dat kan de ondergang voor Shanghai Electric betekenen.

Het bedrijf zei in een persbericht dat het in april ‘langzaam ontdekte’ dat er ongeveer 8,67 miljard Chinese yuan, ofwel zo’n 1,35 miljard dollar of 1,1 miljard euro, aan onbetaalde facturen zich opstapelden. Opvallend: de meeste schuldenaars blijken Chinese overheidsbedrijven te zijn.

En het kan nog erger: die openstaande schulden bedragen ongeveer 86 procent van alle activa van het Chinese bedrijf dat voornamelijk netwerk- en communicatieapparatuur maakt. Die som geld bedraagt ook ongeveer drie keer de jaarlijkse omzet van het bedrijf, weet Japanse krant Nikkei Asia.

Panische reactie van beleggers

De Shanghai Electric Group staat genoteerd op zowel de Hongkongse beurs Hang Seng als de beurs van Shanghai. De aandelen van het bedrijf zakten op die markten respectievelijk met 16 en 15 procent sinds beleggers wind kregen van de facturenberg.

De Amerikaanse kredietbeoordelaars Moody’s en S&P Global willen de kredietwaardigheid van het bedrijf van A3 naar A- verlagen. Daarmee zou het bedrijf dus een ‘negatieve’ kredietwaardigheid krijgen.

Daarmee zijn nog niet alle problemen van de baan voor Shanghai Electric. Het bedrijf ging een lening aan van 1,2 miljard yuan, ofwel 154 miljoen euro. Schuldeisers van het bedrijf zullen die lening misschien absorberen. De onderneming kan dus afglijden in schulden terwijl het wacht op de betaling van openstaande facturen.

Shanghai Electric heeft inmiddels al vier staatsbedrijven voor de Chinese rechter gesleept en aangekondigd dat het zo’n 902 miljoen yuan aan activa zal liquideren om schuldeisers op afstand te houden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20