Chinese schuldenberg voert tempo van faillissementen en wanbetalingen snel op

Chinese bedrijven staken zich jarenlang in de schulden om op die manier van de explosieve groei van hun economie te profiteren. In 2018 kreeg het land er nog elke week 4 miljardairs bij. Maar die groei verborg ook de fouten die ze maakten. Door te investeren in sectoren waar ze niets te zoeken hadden of in producten waarvoor geen markt bestond. Nu de Chinese groei op zijn laagste niveau in meer dan 25 jaar staat, hebben die bedrijven het moeilijk om die schuldenberg af te bouwen.

De Chinese economische groei bereikte in 2007 met ruim 14,3% nog zijn maximum. Maar economen vrezen nu dat de groeiverwachting van 6% voor dit jaar niet eens zal worden gehaald. De voorbije 10 jaar is de Chinese schuldenberg verviervoudigd. De schulden bedragen nu bijna 250% van het bbp. Bedrijven nemen daarvan twee derde voor hun rekening, goed voor de bagatel van 26.000 miljard dollar (23.200 miljard euro), blijkt uit cijfers van de Bank for International Settlements (BIS).

“Vele Chinese ondernemers maken zo veel mogelijk schulden, zelfs indien de onderneming dat niet nodig heeft”, zegt Joseph P.H. Fan, in de Wall Street Journal. Fan doceert financiën aan de Chinese universiteit van Hong Kong. Het Chinese systeem beloont succesvolle ondernemers met nieuwe zakelijke opportuniteiten en politieke steun. Een strategie die zeker  loont in goede tijden, maar die weinig bescherming biedt eens zich een groeivertraging inzet.

Privé-sector krijgt het steeds moeilijker krijgt om de schuldenberg af te bouwen

Het gros van de schulden zit bij staatsbedrijven, maar het is vooral de privé-sector die het steeds moeilijker krijgt om die schulden terug te betalen. Die schulden maken het voor ondernemers ook moeilijker om nieuwe leningen los te krijgen, wat het vertrouwen in de economie schaadt. Dan is er ook de onzekerheid rond de handelsoorlog met de VS, die steeds meer productie uit China begint weg te halen.

Economen waarschuwen voor de snelheid waarmee het aantal wanbetalingen en faillissementen in het land toeneemt. Vorig jaar gingen meer dan 18.000 bedrijven failliet, dubbel zo veel als een jaar eerder en dat in een land waarin faillissementen lange tijd een zeldzaamheid waren. 125 bedrijven waren niet bij machte hun verplichtingen te voldoen op de obligatiemarkten, vijf keer meer dan in 2015. Ook in 2019 is er sprake van een versnelling van het aantal faillissementen en wanbetalingen.

In vele andere landen was dat tempo vaak de voorbode van een recessie. Net zoals dat in de aanloop van de globale financiële crisis gebeurde. De Chinese overheid moest vorige maand een kleine bank van het faillissement redden. Dat doet vragen rijzen over de solvabiliteit van andere kleinere banken. Om bedrijven te helpen heeft Beijing nu de bedrijfsbelastingen verlaagd en wordt ook de regulering versoepeld. Banken worden ook aangemoedigd om ondernemingen nog meer krediet te verschaffen. Want ook in China lijkt men te denken dat door meer schulden te maken men bestaande  schulden uiteindelijk zal kunnen wegwerken.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.