“Als het Westen niet oppast, zal China de normen voor de wereld bepalen”

De gerenommeerde econoom Mohamed El-Erian liet maandag op de zakenzender CNBC zijn licht schijnen over de crypto-industrie. Zo waarschuwde hij dat de Chinese regering voorloopt op het Westen in het invoeren van blockchaintechnologie, en voor de nefaste gevolgen daarvan. Ook vermeldde hij zelf een paar jaar geleden wat Bitcoins te hebben gekocht. Hij zou echter verkeerd hebben ingeschat wanneer hij de munten moest verkopen ten gevolge van zijn “gedragsfouten” als belegger.

Waarom is dit belangrijk?

Mohamed El-Erian vindt dat westerse regeringen de “crypto-revolutie” serieuzer moeten nemen. Als economisch hoofdadviseur van verzekeringsgroep Allianz en voorzitter van Queens’ College in Cambridge is hij een niet te verwaarlozen stem in het debat.

El-Erian bracht aan het licht dat hij een niet nader gespecificeerde hoeveelheid Bitcoins kocht in de “cryptowinter” van 2018. Toen kelderde ’s werelds grootste digitale munt onder de 4.000 dollar, na een monsterrally die het actief een jaar eerder boven de 19.000 dollar bracht.

“Ik voelde me gedwongen om het te kopen – dat deed ik echt,” zei El-Erian maandag op de Amerikaanse zakenzender CNBC. Hij verwees naar het feit dat hij eerder had gezegd in te stappen als de Bitcoin iets onder de 4.000 dollar noteerde. “Ik had het gevoel dat ik het zo had geframed. Ik (…) had een instapmoment.”

Hij hield vervolgens vast aan zijn positie tot eind 2020, toen Bitcoin weer het niveau van 19.000 dollar bereikte. Een paar maanden later vervolgde Bitcoin zijn bull run en bereikte een recordhoogte boven de 60.000 dollar.

In het algemeen, stipte El-Erian aan, pinnen beleggers zich teveel vast op een bepaald bedrag om te kopen of te verkopen. Dat heeft hij – helaas – ook gedaan.

Volatiele activa

Bitcoin blijft intussen iets boven de 60.000 dollar-grens handelen. De cryptomunt bereikte vorige week een nieuwe all-time high van meer dan 68.000 dollar. Bij het schrijven werd “het digitale goud” verhandeld op ongeveer 60.783 dollar, een daling van ongeveer 5% in de afgelopen 24 uur, volgens gegevens van CoinMarketCap.

Analisten hebben gewezen op de angst voor inflatie en de lancering van een eerste Bitcoin-gerelateerd beleggingsproduct op de Amerikaanse beurs als belangrijke factoren die de rally stimuleerden. Ondertussen heeft de onderliggende blockchain van Bitcoin in het weekend een grote upgrade ondergaan.

Toch zijn Bitcoin en zijn kleinere concurrenten – waaronder Ethereum en Solana – notoir volatiele activa. Bitcoin halveerde op een bepaald moment in prijs nadat het initieel de kaap van de 60.000 dollar had gerond. Dat was wanneer Chinese regelgevers hun harde optreden tegen cryptomijnen en de handel in cryptomunten opvoerden.

“Je wilt me echt niet vragen naar waarderingen, want ik begrijp niet helemaal waarom 60.000 dollar, in tegenstelling tot 68.000 dollar, het juiste niveau is”, aldus nog El-Erian.

Wanneer weer kopen

El-Erian deelt Bitcoin-beleggers in drie categorieën in: “fundamentalisten” die er voor de lange termijn in zitten, professionele beleggers die hun portefeuilles willen diversifiëren en “speculanten” die aan daghandel doen.

De econoom zei dat hij zich pas weer comfortabel zou voelen om te kopen wanneer de markt sommige speculanten heeft “uitgeschud”. De eerste twee soorten beleggers, zegt hij, zijn “echt sterke fundamenten voor die markt op lange termijn.”

De belangrijkste randvoorwaarden voor crypto-beleggingen zijn “de onderliggende technologie en het model. En die twee dingen zullen de komende tijd zeer invloedrijk zijn.”

Nooit “een wereldwijde munt”

Net als de harde kern van Bitcoin-adepten gelooft El-Erian dat de cryptomunt een “zeer ontwrichtende kracht” is. Maar hij denkt niet dat het ooit een “wereldwijde munt” zal worden die wedijvert met de Amerikaanse dollar.

“Ik denk dat het altijd zal blijven bestaan in het ecosysteem, maar het zal geen wereldwijde valuta worden,” zei hij. “Het zal de dollar niet vervangen.”

China voorloper

El-Erian waarschuwde dat China probeert om de VS en andere landen in het Westen voor te zijn op het gebied van digitale valuta en blockchaintechnologie.

Hoewel ’s werelds op een na grootste economie crypto-gerelateerde activiteiten grotendeels heeft verboden, heeft het ambitieuze plannen om zijn eigen centrale bank digitale valuta (CBDC) uit te geven. Ook zou de Oost-Aziatische reus de blockchaintechnologie die veel cryptomunten ondersteunt, willen toepassen op andere gebieden, zoals intellectueel eigendom.

“Als het Westen niet oppast, zal China de normen voor de wereld bepalen“, beweerde El-Erian.

Regulering: beter vroeger dan later

In tegenstelling tot crypto-sceptici gelooft de voormalige Pimco-CEO niet dat Bitcoin “uit het bestaan kan worden gereguleerd”.

Nu steeds meer mainstream beleggers op de cryptotrein springen, denkt El-Erian dat de crypto-industrie zich beter vroeger dan later met regelgevers moet gaan bezighouden. Zo kan de industrie de regelgevende tegenwind vermijden waarmee internetgiganten als Amazon, Google en Meta, het bedrijf dat vroeger bekend stond als Facebook, worden geconfronteerd.

“Als ik met mensen in de crypto-industrie spreek, zeg ik dat jullie de verantwoordelijkheid hebben om de fout van Big Tech niet te herhalen,” zei El-Erian. “De grote fout van Big Tech was dat ze zich niet realiseerden dat ze relevant voor het systeem werden, dus gingen ze geen preventieve reguleringsdiscussies aan.”

“Crypto moet (het feit) serieus nemen dat er zorgen zijn over illegale betalingen; er zijn zorgen over fraude; er zijn zorgen over de stabiliteit van het platform,” voegde hij eraan toe.

(kg)

Meer